Hlavní obsah

S ukrajinskou vlajkou v moskevském metru. V Rusku se v den oslav zatýkalo za odpor proti válce

Moskva

Bezpečnostní složky v Rusku zadržely v úterý několik lidí, kteří dávali v ulicích najevo nesouhlas s ruskou invazí na Ukrajinu v době, kdy úřady pořádaly tradiční vojenskou přehlídku na moskevském Rudém náměstí.

Foto: Pelagiya Tikhonova, ČTK/AP

Oslava Dne vítězství v Moskvě

Článek

Informoval o tom projekt OVD Info, jenž monitoruje zásahy proti odpůrcům režimu.

V Moskvě policie zadržela muže, který se pohyboval u jedné ze stanic metra v centru s ukrajinskou vlajkou. Muž projektu OVD Info sdělil, že ho policie zbila, a to jak při zadržení, tak i v policejním voze. Z oddělení byl podle svých slov propuštěn poté, co pracovníci policie sepsali záznam, podle něhož se dopustil diskreditace ruské armády.

Zásahů proti aktivistům v Moskvě bude zřejmě více, protože muž popsal, že na stejné policejní stanici bylo několik lidí zadrženo kvůli oblečení v barvách ukrajinské vlajky či kvůli žlutým a modrým květinám.

Zatýkání na protiválečné výstavě

V Kursku na jihozápadě Ruska policie zadržela ženu, která vyšla do ulic v centru města s transparentem hlásajícím: „Mír Ukrajině, svobodu Ruské federaci. Jsem proti válce!“

V Leningradské oblasti v obci Tajcy policie zadržela v jednom z bytů 14 osob, jež přišly na protiválečnou výstavu. Osoby byly pozatýkány pod záminkou podezření z krádeže. Na výstavě byly k vidění práce petrohradských umělců s protiválečnou tematikou. Mezi zatčenými je i novinářka pracující pro informační kanál SOTAvision a redaktorka serveru RusNews, uvádí OVD Info s odkazem na RusNews.

Moskvanka upekla dort s nápisem Ne válce. Policie ji zatkla za diskreditaci armády

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám