Hlavní obsah

Stovky mobilizovaných v Bělgorodu protestují. Nechtějí do války

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Několik set ruských vojáků protestuje v Bělgorodu. Stěžují si na chaotický způsob mobilizace a to, že nedostali žádná razítka do vojenské knížky. Jejich bankovní karty jim navíc nefungují, nedostali přiděleny ani stany, a tak si museli vykopat zemljanky.

Foto: Profimedia.cz

Ruský voják v transportéru MT-LB

Článek

O protestu informoval na Twitteru poradce ukrajinského ministra vnitra Anton Heraščenko, jenž zveřejnil i video s výpovědí pobouřeného ruského vojáka Arťoma Kovrižyna, který u stojícího vlaku pronesl: „Stojí nás tu 400. Neplánujeme nikam jít. Ať táhnou k čertu.“

„Brzo sem přijedou tři tanky. Protestujeme, stávkujeme a odmítáme kamkoli jít. Už tu máme tři obrněné transportéry s kulomety a kanony,“ pokračoval a žádal o pomoc stát.

Voják pak popsal chaos, který panoval při odvodu i na bázi. „Byl jsem na vojenské správě. Povolali mě k první Tamaňské tankové divizi, prvnímu tankovému praporu, třetí motostřelecké rotě. Nepodepsal jsem žádné dokumenty, dostali jsme akorát automaty,“ uvedl Kovrižyn.

„Ty automaty ale nezaznamenali do vojenské knížky, nejsou v ní žádná razítka. Nejsme nijak oficiálně registrovaní. A co se týká platu, naše účty a karty k nim nejsou aktivovány,“ dodal.

Žijte, jak chcete. Zapalte ohně, spěte na ulici aneb Mobilizace po rusku

Evropa

Voják dále popsal, že po nástupu k útvaru pak strávili šest dnů v lese. Nepřidělili jim žádné stany, takže si museli vykopat zemljanky.

To, že vojáci po vyslání k útvarům skončili v lesích nebo na polích, kde se ohřívali u ohňů, protože neměli k dispozici ani stany, už zmiňovali povolaní z Norilsku, kteří skončili v Omsku.

Reklama

Výběr článků

Načítám