Hlavní obsah

Ruští neonacisté hrozí Putinovi stažením z Ukrajiny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskvě hrozí další vzpoura ruských bojovníků na Ukrajině. Stažením svých sil nyní hrozí neonacistická polovojenská organizace Rusič. Ultimátum ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi vydala poté, co byl ve Finsku na žádost Kyjeva zatčen její vůdce Jan Igorevič Petrovskij.

Foto: Profimedia.cz

Bojovníci organizace Rusič na archivním snímku

Článek

Neonacisté po vládci Kremlu požadují, aby zařídil propuštění jejich lídra, píše ve své analýze americký Institut pro studium války (ISW).

„Ruská sabotážní a průzkumná skupina, krajně pravicová ruská polovojenská jednotka, 25. srpna oznámila, že odmítne provádět bojové mise na Ukrajině, dokud ruská vláda nezajistí propuštění ruského velitele a zakládajícího člena Jana Petrovského, který je v současné době ve finské vazbě,“ píše se v hodnocení ISW.

Skupina obvinila ruské vedení, že neplní své závazky chránit Rusy v zahraničí, a zpochybňuje, proč „by měli chránit Rusko, když ruská vláda nebude chránit Rusy“, podotýká think tank.

Organizace Rusič pak na síti Telegram rovněž napsala, že Petrovskij (vystupující též pod bojovým jménem Slavjan) ve Finsku napadl a zranil agenty ukrajinské kontrarozvědky SBU, kteří jej tam vyslýchali.

Bojovníci organizace Rusič, kterou Reuters označuje za otevřeně neonacistickou, začali bojovat po boku proruských sil v oblasti Donbasu na Ukrajině již v roce 2014 a angažují se i v aktuálně probíhající ruské invazi. Rusič má také vazby na žoldáckou Wagnerovu skupinu, jejíž vůdce Jevgenij Prigožin se před časem rovněž vzbouřil proti ruskému vedení a minulý týden zahynul při letecké havárii.

Foto: Profimedia.cz

Bojovníci organizace Rusič v centru Moskvy. Snímek z března 2023

O zadržení Petrovského kvůli obviněním z terorismu v pátek informovala finská stanice MTV3 s tím, že Ukrajina požádala o jeho vydání. Na sankčním seznamu Evropské unie a Spojených států byl lídr skupiny Rusič od minulého roku.

Americké ministerstvo financí popsalo Petrovského jako „hlavního vojenského instruktora“ skupiny Rusič. Tento ruský občan žil dříve v Norsku, odkud jej ale v roce 2016 vyhostili se zákazem vstupu do všech zemí Schengenského prostoru.

V Rusku si Petrovskij změnil jméno na Vojislav Torden a spolu se svou manželkou získal ve Finsku povolení k pobytu na studentské vízum. Zadržen byl letos až při odletu z Finska, kdy se chystal odletět do francouzského Nice, informovala Američany financovaná ruskojazyčná televize Nastojaščeje vremja.

Finské úřady zadržely Rusa podezřelého z teroristických činů na Ukrajině

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám