Hlavní obsah

Finské úřady zadržely Rusa podezřelého z teroristických činů na Ukrajině

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Finské úřady zadržely ruského občana, který čelí podezření z páchání teroristických činů v ukrajinské Luhanské a Doněcké oblasti v letech 2014 až 2015. Oznámil to v pátek finský zpravodajský server Yle.

Foto: Profimedia.cz

Policie, Finsko, ilustrační foto.

Článek

Finský deník Ilta-Sanomat uvedl, že zadrženým je Jan Petrovskij, jeden z bývalých vůdců ruské neonacistické skupiny Rusič, nyní napojené na Wagnerovu žoldnéřskou skupinu.

Ruské velvyslanectví v Helsinkách podle agentury RIA Novosti sdělilo, že bylo informováno o zatčení ruského občana ve Finsku na ukrajinskou žádost.

Petrovskij je pod sankcemi Evropské Unie a Spojených států a Ukrajina požádala o jeho vydání, píšou RIA Novosti.

Hrozba ze strany NATO? Rusové se hranici s Finskem ani neobtěžují střežit

Evropa

Šestatřicetiletý muž je podezřelý z účasti na činnosti teroristické skupiny, uvedl server Yle. Podle něj byly zločiny spáchány mezi červencem 2014 a srpnem 2015. Případem se bude v pátek zabývat soud ve finské provincii Uusimaa, kterou tvoří hlavní město Helsinky a okolí.

Podle finských a ruských médií se skupina Rusič v letech 2014 a 2015 zapojila do bojů v Donbasu na straně proruských separatistů a je propojena se soukromou Wagnerovou skupinou.

Šéf wagnerovců Jevgenij Prigožin ve středu zřejmě zahynul při letecké katastrofě, oficiálně jeho tělo zatím nebylo identifikováno.

V roce 2014 vyhlásili proruští separatisté, kteří měli při střetech s ukrajinskou armádou a dobrovolnickými jednotkami skrytou podporu z Ruska, na území Luhanské a Doněcké oblasti na východě Ukrajiny samozvané republiky.

Ruský prezident Vladimir Putin v únoru loňského roku uznal nezávislost obou separatistických útvarů a následně zahájil invazi na Ukrajinu, mimo jiné pod záminkou jejich „osvobození“, ochrany a podpory.

Tři ruská letadla vstoupila do vzdušného prostoru Estonska a Finska. Rusové nakonec děkovali

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám