Hlavní obsah

Rusové zavětřili snadný cíl, byli to ale vlastní. Pozabíjeli si 27 vojáků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejméně 27 mrtvých a 34 zraněných si měla vyžádat ruská palba do vlastních řad u vesnice Opytné v Doněcké oblasti na Ukrajině. S odkazem na ukrajinské i ruské zdroje to píše deník The Kyiv Post. K incidentu došlo podle listu při ústupu, při kterém se ruští vojáci spletli a s vidinou snadného ukrajinského cíle zamířili na své vlastní vojáky.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Opytné se nachází severozápadním směrem od Doněcka a nedaleko od něj je doněcké letiště. V těchto místech nyní probíhá fronta (viz mapa Institutu pro studium války).

Ukrajinský poslanec Jurij Mysjagin na Telegramu uvedl, že ruští bojovníci „ustupovali na nové pozice chaoticky a téměř v panice“, kvůli čemuž si spletli své vojáky s Ukrajinci, kteří se pokoušeli území kolem letiště osvobodit.

„Výsledkem bylo 27 mrtvých a 34 zraněných. Přibližně polovina zraněných má utržené ruce nebo nohy,“ napsal Mysjagin podle listu The Kyiv Post s tím, že okupanti ztratili i několik kusů techniky.

Ruská posádka byla při bleskové operaci zcela zničena. Ukrajinci oznámili dobytí Andrijivky

Válka na Ukrajině

Ukrajinský list tvrdí, že střelbu do vlastních řad potvrdili i někteří prokremelští blogeři. „Bohužel ne všichni ustupovali jednotně. V důsledku toho došlo k tragédii, naši vojáci zahynuli (…) palbou od našeho dělostřelectva,“ měl uvést jeden prokremelský bloger, jehož jméno ovšem The Kyiv Post neuvedl.

„Kvůli ztrátě kontroly se část jednotky začala neorganizovaně a chaoticky stahovat před stanoveným okamžikem, v důsledku čehož se dostala pod palbu vlastního dělostřelectva,“ napsal na Facebooku ukrajinský plukovník Konstantin Mašovec.

„Z neznámého důvodu začalo nepřátelské dělostřelectvo pálit nikoliv do blízkosti frontové linie nebo za ukrajinské pozice s cílem potlačit naši palebnou sílu, ale na pozice obsazené (ruskou) jednotkou,“ popsal dále Mašovec.

Jak uvedl The Kyiv Post, ukrajinským jednotkám se podařilo přejít přes vesnici Opytné dále směrem k obci Pisky, která se nachází jihozápadně od Opytného. Ukrajinský deník ovšem nenapsal, zda se již dá hovořit o osvobození této vesnice.

Ukrajinský spor o Andrijivku. Maljarová hlásila osvobození, vojáci jí vynadali

Válka na Ukrajině

Případů je víc

Ukrajinská armáda o ruské „bratrovraždě“ neinformovala poprvé. V polovině srpna deník The New York Times citoval ukrajinského vojáka ze 129. brigády ukrajinské teritoriální obrany s volacím znakem „Cherson“, který měl být svědkem toho, jak Rusové stříleli na vlastní jednotky u vesnice Neškučne, kterou Kyjev osvobodil v červnu.

„Rusové se pokoušeli o protiútoky, snažili se nás vytlačit, obklíčit, ale vše se odehrálo tak, jak jsme si představovali,“ uvedl Cherson s tím, že když začali Rusové ustupovat, vypálili na bojiště rakety a zabili vlastní muže. „Ten den pohřbili poměrně hodně vlastních lidí,“ dodal.

Ztráty způsobené palbou do vlastních řad podle Institutu pro studium války (ISW) potvrdil i bývalý ministr bezpečnosti samozvané Doněcké lidové republiky (DNR) Alexandr Chodakovskij. Ten loni v listopadu uvedl, že až 60 procent ruských ztrát od května do listopadu 2022 bylo způsobeno právě spřátelenou palbou.

Ukrajina zlikvidovala Rusům na Krymu systém protivzdušné obrany

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám