Hlavní obsah

Ruská posádka byla při bleskové operaci zcela zničena. Ukrajinci oznámili dobytí Andrijivky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Andrijivka
Aktualizováno

Ukrajinské síly ovládly ves Andrijivku jižně od Bachmutu v Doněcké oblasti na východě země, informoval v pátek ukrajinský generální štáb. Andrijivku obsadili žoldnéři Wagnerovy skupiny letos v květnu. Podle 3. samostatné útočné brigády, která na místě operuje, je dobytí vesnice klíčové pro úspěch celé ofenzivy. Vojáci uvedli, že ruská posádka v Andrijivce byla při bleskové operaci zcela zničena.

Nasazení dronů v bojích u BachmutuVideo: AP

 
Článek

O dobytí vesnice se objevily oficiální zprávy už ve čtvrtek, a to z úst náměstkyně ministerstva obrany Hanny Maljarové, která situaci na frontě často popisuje. Třetí samostatná útočná brigáda na frontě se proti tomu ale ohradila. Uvedla, že náměstkyně svými prohlášeními ohrožuje životy vojáků, a tvrdí, že boje pokračují.

Maljarová později prohlášení zmírnila s tím, že situace je složitá, při původním sdělení prý byla přerušena komunikace s několika zdroji.

V pátek ráno ale armáda oznámila dobytí. „Obranné síly měly během ofenzivních operací částečný úspěch v oblasti Kliščijivky. Během útoku osvobodily Andrijivku v Doněcké oblasti, přičemž způsobily nepříteli významné ztráty na životech i technice,“ píše se v páteční ranní svodce generálního štábu.

Foto: Evgeniy Maloletka, ČTK/AP

Pohled z dronu na trosky vesnice Andrijivka

Andrijivka je malá vesnice asi 15 kilometrů od Bachmutu, leží na železniční trati mezi Kliščijivkou a Kurdjumivkou. Po bojích, které tam probíhaly už na jaře, kdy místo dobyli wagnerovci, je zcela zničená.

Průlom na pravém křídle

„V důsledku bleskové operace byla ruská posádka v Andrijivce obklíčena, odříznuta od hlavních sil a zničena,“ napsala 3. samostatná útočná brigáda ukrajinské armády na Telegramu s tím, že jednotky 72. samostatné mechanizované brigády Ruské federace ve střetech s nimi již v minulosti opakovaně utrpěly značné ztráty a porážky.

Nyní byla podle nich zlikvidována téměř celá pěchota ruské 72. brigády včetně důstojníků a značné množství techniky. Vojáci z 3. útočné brigády slíbili, že později zveřejní další zajímavosti z bleskové operace.

Dobytí Andrijivky, byť rozlohou malé vesnice, označila brigáda za zásadní úspěch. „Dobytí a udržení Andrijivky je naší cestou k průlomu na pravém křídle Bachmutu a klíčem k úspěchu celé ofenzivy,“ dodali bojovníci.

Ukrajinci zaznamenali částečné úspěchy také u Kliščivky a pokoušejí se o průlom u Bohdanivky. Stále se bojuje u Avdijivky a Marinky, kde se Rusové snaží postoupit.

„Ve čtvrtek nepřítel desetkrát zaútočil na ukrajinské pozice. Všechny útoky vedly k velkým lidským ztrátám a ztrátám techniky,“ uvedl štáb ve svodce.

Foto: ISW, Novinky, Mapy.cz

Situace na frontě v okolí Bachmutu

Ukrajinský spor o Andrijivku. Maljarová hlásila osvobození, vojáci jí vynadali

Válka na Ukrajině

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám