Hlavní obsah

Rumunsko staví u ukrajinských hranic protiletecké kryty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rumunsko začalo na jednom místě u hranic s Ukrajinou stavět protiletecké kryty poté, co se v sobotu na rumunské straně hranice našly úlomky dronu. Ty podle Bukurešti vypadají jako části bezpilotních letounů používaných ruskou armádou. Ruské síly od léta opakovaně útočí na ukrajinský přístav Izmajil na řece Dunaj, která tvoří hranici Ukrajiny a Rumunska. O výstavbě krytů dnes informovala agentura AFP.

Kamera zachytila výbuch na rumunské straně Dunaje naproti ukrajinskému přístavu IzmajilVideo: Reuters

 
Článek

Dva budované kryty mají poskytnout ochranu obyvatelům vesnice Plauru, která leží naproti Izmajilu na druhém břehu Dunaje, uvedlo v prohlášení rumunské ministerstvo obrany.

Betonové konstrukce budou mít 9,6 metru na délku a dva metry na šířku. Výška vnitřního prostoru bude 1,5 metru. Na jejich stavbě se podílí 50 vojáků.

Obyvatelé regionu budou od nynějška také dostávat přes mobilní telefony výstrahy v případě, že by hrozil „pád objektů souvisejících s konfliktem“, citovala AFP z prohlášení rumunského ministerstva.

Rumunský prezident Klaus Iohannis v sobotu uvedl, že nálezy úlomků dronu naznačují, že došlo k „naprosto nepřijatelnému narušení suverénního vzdušného prostoru Rumunska, člena NATO“. Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg nicméně sdělil, že nic nesvědčí o záměru Ruska zaútočit na členskou zemi NATO. Incident ale označil za destabilizující.

Rumunsko hlásí další nález úlomků dronu. USA v zemi posílí hlídky stíhaček F-16

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám