Hlavní obsah

Je to Bidenův chyták, řekl Kreml k informacím o ruské jaderné hrozbě ve vesmíru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Za „další chyták americké prezidentské administrativy“ označil tiskový mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov zprávy amerických médií o posunu v ruských plánech rozmístit ve vesmíru jaderné zbraně. O reakci jej požádali ruští novináři poté, co televize ABC uvedla, že se v této věci chystá uzavřený brífink v Bílém domě.

Foto: Sputnik, Reuters

Mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov

Článek

„Nemohu to nijak komentovat. Počkejme si na ten (americký) brífink, jestli bude nějaká informace. Ale je evidentní, že se Bílý dům snaží všemi pravdami a nepravdami dotlačit Kongres k hlasování o financování (Ukrajiny). Jaké chytáky Bílý dům chystá, uvidíme,“ řekl také Peskov, kterého cituje web ruského listu Kommersant.

Jak podle ABC News uvedl poradce americké prezidentské administrativy pro národní bezpečnost Jake Sullivan, ve čtvrtek se má konat brífink pro osm členů Kongresu, kteří budou seznámeni s utajovanými zpravodajskými informacemi. Tématem má být „vážná hrozba pro národní bezpečnost“ Spojených států. New York Times (NYT) uvedl, že se Rusové pokoušejí vyvinout kosmickou protisatelitní jadernou zbraň.

Podle informací NYT Spojené státy informovaly o nových zpravodajských informacích ohledně ruských jaderných schopností jak americký Kongres, tak své spojence v Evropě.

Šéf zpravodajského výboru americké Sněmovny reprezentantů Mike Turner již ve středu vyvolal ve Washingtonu rozruch prohlášením, že Kongres byl informován o vážné hrozbě pro národní bezpečnost USA. Sullivan poté upřesnil, že schůzka teprve proběhne.

„Chtěl bych ujistit americký lid, že obavy veřejnosti nejsou namístě,“ reagoval na otázky na toto téma předseda Sněmovny reprezentantů Mike Johnson rovněž s odkazem na čtvrteční schůzku v Bílém domě, kde lídři Kongresu dostanou další informace.

Příští velká válka bude jaderná, tvrdil už Rogozin

Plány na rozmístění jaderných zbraní ve vesmíru nejsou ničím novým, a to ani pro Moskvu.

„Jsme realisté a dobře chápeme, že se války zdokonalují. Dříve jakýkoliv konflikt začínal na hranicích. Poté, co se objevily raketové zbraně, přestaly hranice hrát takovou roli, zvlášť když se objevily rakety globálního dosahu. (…) Pokud se máme bavit o válkách budoucnosti a prognózách analytiků, tak opravdová válka, pokud k ní nedej bože někdy dojde, začne právě ve vesmíru,“ prohlásil v srpnu 2021 v obsáhlém rozhovoru pro ruský zpravodajský portál gazeta.ru tehdejší šéf ruské vesmírné agentury Roskosmos Dmitrij Rogozin.

Rusko vyvíjí novou kosmickou jadernou zbraň. V americkém Kongresu vyvolala informace rozruch

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám