Hlavní obsah

V Chersonu zavládla euforie, lidé slaví v ulicích

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V ulicích ukrajinského Chersonu zavládla po pátečním osvobození úleva a euforie. V ulicích propukly oslavy. Dobrou náladu obyvatelům nekazí ani to, že jsou téměř bez vody, elektřiny a internetu, hlásí zpravodaj americké televizní stanice CNN, jenž byl jedním z prvních západních novinářů, kteří se v sobotu do města dostali.

Foto: Nina Lyashonok, ČTK/AP

Radující se obyvatelé v centru Chersonu

Článek

„Jsme svobodní, nejsme otroci, jsme Ukrajinci,“ řekla reportérovi Nicu Robertsonovi jedna z místních žen, Olga.

Na hlavním chersonském náměstí někteří zpívali ukrajinskou hymnu, zatímco druzí skandovali Sláva Ukrajině. Projíždějící ukrajinské vojáky vítali pokaždé s jásotem a na všech budovách se snažili vztyčit ukrajinské vlajky.

Cherson, ležící na západním břehu Dněpru poblíž ústí do Černého moře, byl prvním větším městem, kterého se Rusové zmocnili po svém únorovém vpádu na Ukrajinu. V pátek ruské ministerstvo obrany oznámilo, že dokončilo stažení ruských sil z pravého břehu řeky Dněpr, na kterém leží právě i Cherson. Následně se do města dostali první ukrajinští vojáci a místní lidé začali slavit.

Lidé v Chersonu nadšeně vítají ukrajinské vojáky.Video: Reuters

„Měli jsme hrůzu z ruské armády, báli jsme se vojáků, kteří mohli kdykoli přijít k nám domů, jen otevřít dveře a krást, unášet lidi, mučit je,“ uvedla Olga. Teď ale lidé konečně vyšli svobodně do ulic, zaplavili centrální náměstí a mohli se obléct do ukrajinských vlajek. „Lidé tady objímají vojáky. Všichni se přišli podívat ven, jak to vypadá, když jste konečně svobodní,“ popsal atmosféru zpravodaj CNN.

Foto: Nina Lyashonok, ČTK/AP

Obyvatelé Chersonu se radují z osvobození.

Slaví se od rána

Náladu v osvobozeném městě přiblížil i reportér britské televizní stanice Sky News Alex Rossi. Lidé se podle něj začali scházet k oslavám již od časného rána. Jak popsal, místní lidé s nadšením a slzami v očích objímali všechny nově příchozí, od vojáků po novináře. Armáda se podle něj nyní snaží ve městě zprovoznit internet, aby se obyvatelé Chersonu konečně po několika měsících mohli spojit se svými blízkými a říct jim, že jsou v pořádku.

Rusové město, které je správním střediskem stejnojmenné oblasti, okupovali od 2. března. Na podzim se ukrajinský region pokusili anektovat po narychlo uspořádaném hlasování, jehož výsledky svět neuznal. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek uvedl, že Rusko dál město považuje za svoji součást.

Rusové raději mlčí

Ruské stanice o posledním vývoji v Chersonu od pátku prakticky mlčí. Nevyjádřil se ani ruský prezident Vladimir Putin. První kanál, stejně jako stanice Rossija 1 nebo NTV ve středu večer ve zpravodajských relacích shodně ukázaly videozáznam ruského ministerstva obrany, v němž šéf resortu Sergej Šojgu nařídil stažení ruských vojsk za řeku Dněpr.

První kanál a Rossija 1 také odvysílaly reportáže, jak obyvatelé Chersonské oblasti na výzvu ruských úřadů opouštějí region a dostávají bydlení v ruském Stavropolu. Poté ale podle nezávislého serveru Meduza přinejmenším den a půl ani jedna z jmenovaných stanic situaci u Chersonu nekomentovala.

A je ticho po pěšině. Putinův režim o stažení z Chersonu raději mlčí

Válka na Ukrajině

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám