Hlavní obsah

Rusové zahájili mohutný útok na Soledar, hlásí Kyjev

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Ruské síly zahájily mohutný útok na město Soledar v Doněcké oblasti, napsala Ukrajinska pravda s odvoláním na náměstkyni ukrajinského ministra obrany Hannu Maljarovou. Město je jedním z klíčových míst obrany Bachmutu.

Foto: Roman Chop, ČTK/AP

Dým nad ostřelovaným Soledarem

Článek

Soledar je již několik dní dějištěm zuřivých bitev mezi ruskými a ukrajinskými silami.

„Po neúspěšném pokusu o dobytí Soledaru a ústupu se nepřítel přeskupil, doplnil ztráty, nasadil další útočné jednotky, změnil taktiku a zahájil silný útok,“ napsala Maljarová na telegramový účet.

Podle jejích slov Rusové v oblasti nasadili „velké množství útočných skupin vytvořených z nejlepších záloh žoldnéřů Wagnerovy skupiny“.

Rusové dobyli Bachmutske a zahájili mohutný útok na Soledar

Válka na Ukrajině

„Nepřítel doslova šlape po mrtvolách vlastních vojáků. Masivně využívá dělostřelectvo, salvové palebné systémy a minomety a kryje palbou i své vlastní bojovníky,“ uvedla Maliarová.

„Naši obránci statečně brání každý metr své rodné země. Zuřivé boje pokračují právě teď,“ dodala.

Velitel ukrajinských pozemních sil generálplukovník Oleksandr Syrskij informace o dobytí města vyvrací a tvrdí, že je to propaganda. Podle něj nepřítel utrpěl značné ztráty a znovu ustoupil.

Válečný novinář Jurij Butusov agentuře Unian ale sdělil, že situace ukrajinských vojáků je kritická. Rusové podle něj dosáhli postavení, z něhož mohou ostřelovat silnici důležitou pro zásobování ukrajinských sil.

„Nejedná se o úplné obklíčení, ale normální zásobování po silnici je nemožné, je to kritické pro obranu. Existují však možnosti, jak situaci zlepšit. V této oblasti máme soustředěny značné síly,“ dodal.

Neutěšenou situaci de facto potvrdil v nočním projevu i prezident Volodymyr Zelenskyj, který uvedl, že Ukrajina získala díky obráncům Soledaru čas, zatímco Rusko ztratilo tisíce vojáků.

„Díky odolnosti našich vojáků tam, v Soledaru, jsme pro Ukrajinu získali další čas a další síly. A co tam Rusko chtělo vyhrát? Všechno je totálně zničené, nezůstaly tam téměř žádné neporušené zdi. Město je bez života. Tisíce jejich lidí padly. Země v Soledaru je pokryta mrtvolami okupantů. Takhle vypadá šílenství,“ prohlásil Zelenskyj.

Satelitní snímky zachycují hrůznou proměnu Bachmutu za půl roku

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám