Hlavní obsah

Rusové dobyli Bachmutske a zahájili mohutný útok na Soledar

Kyjev/Moskva
Aktualizováno

Ruské jednotky ovládly obec Bachmutske ležící u Bachmutu, uvedl v pondělí podle agentury TASS Štáb územní obrany samozvané Doněcké lidové republiky (DNR). Ukrajinci ruský postup na Bachmutske popírají, ale potvrdili, že ruské síly zahájily mohutný útok na město Soledar, které představuje jedno z klíčových míst pro ukrajinskou obranu Bachmutu.

Foto: Roman Chop, ČTK/AP

Dým nad ostřelovaným Soledarem

Článek

„K 9. lednu 2023 osvobodily Ozbrojené síly Ruské federace Bachmutske na území Doněcké lidové republiky,“ uvedl na svém kanálu na Telegramu štáb DNR. Zpráva není potvrzena z jiných zdrojů, ale ukrajinské velení ji zatím nedementovalo.

Ruské síly zahájily mohutný útok na město Soledar v Doněcké oblasti, které představuje jedno z klíčových míst pro ukrajinskou obranu u Bachmutu. Informovala o tom dnes náměstkyně ukrajinského ministra obrany Hanna Maljarová.

Soledar je již několik dní dějištěm zuřivých bitev mezi útočícími ruskými silami a ukrajinskými obránci. Obě strany do frontového města severně od Bachmutu přesunuly posily.

„Po neúspěšném pokusu o dobytí Soledaru a ústupu se nepřítel přeskupil, doplnil ztráty, nasadil další útočné jednotky, změnil taktiku a zahájil silný útok,“ napsala Maljarová na Telegramu. Do ofenzivy se podle ní zapojilo také velké množství žoldnéřů z Wagnerovy skupiny.

Foto: Roman Chop, ČTK/AP

Velitel ukrajinských pozemních sil generál plukovník Oleksandr Syrskyj v bunkru v Soledaru

„Naši obránci statečně brání každý metr své rodné země. Zuřivé boje pokračují právě teď,“ dodala.

Večerní svodka ukrajinského generálního štábu se o Soledaru a Bachmutu zmiňuje pouze jako o místech, které se dostaly pod ruskou palbu, nikoliv v souvislosti s mohutnou ruskou ofenzivou, připomíná ruské vydání stanice BBC.

Foto: Clodagh Kilcoyne, Reuters

Obyvatelé Soledaru v evakuačním vlaku

Šéf kanceláře ukrajinského prezidenta Andrij Jermak odpoledne uvedl, že Soledar, Bachmut i celý východní úsek fronty ukrajinští obránci drží.

Novinář Jurij Butusov podle agentury Unian informoval, že Ukrajinci vedou v Soledaru již osm dní nepřetržité boje na blízkou vzdálenost. Rusům se podařilo proniknout do zastavěné oblasti, obránci ale podle něj drží celé město pod palebnou kontrolou.

Ukrajina posílí jednotky u Bachmutu a Soledaru

Válka na Ukrajině

V okolí Bachmutu a Soledaru se vedou tvrdé boje

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám