Hlavní obsah

Rusové už nevypalují kalibry. Ukrajinci se dohadují proč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Střely s plochou dráhou Kalibr Rusko nevypálilo na Ukrajinu od října 2023, sdělil šéf ukrajinské vojenské rozvědky HUR Vadym Skybickyj. Důvod nezná, ale spekuloval, že buď jsou příliš snadno sestřelitelné ukrajinskou protivzdušnou obranou, nebo je už Rusové nemají odkud vypalovat, protože se Ukrajincům podařilo potopit mnoho lodí Černomořské flotily.

Foto: Nataliya Vasilyeva, ČTK/AP

Odpálení ruské střely z plochou dráhou letu Kalibr z ponorky ve Středozemím moři (záběr z 14. září)

Článek

Skybickyj to uvedl v obsáhlém vyjádření pro ukrajinský web RBK, který analyzoval situaci na frontě. Šéf vojenské rozvědky se věnoval možným ruským zásobám raket s doletem přes 350 km. Část expertů uvádí, že se střely Kalibr vypouštěné z lodí dají sestřelit snáze než z letadel vypouštěné Ch-101. Jiní zmiňují, že část nosičů, z nichž se dají odpalovat, byla potopena nebo poškozena.

Vojenský pozorovatel Oleksandr Kovalenko ze skupiny Infromacijnyj sprotiv uvedl ještě jeden možný důvod - do Novorosijsku, kam se přemístila číst ruské Černomořské flotily decimované ukrajinskými útoky, ještě nebyla převezena infrastruktura nutná pro skladování a nakládání s těmito střelami.

Putin podepsal dekrety. Ruské námořnictvo má nové velení

Evropa

Důvodem by neměl být nedostatek střel. „Agresor shromažďuje zásoby střel s plochou dráhou letu Kalibr a má k dispozici nejméně 260 kusů. Navíc plánuje vyrobit v dubnu dalších třicet těchto střel,“ uvedl Skybickyj.

Přesto je Rusové několik měsíců nepoužili a z Krymu vypalovali zatím neidentifikovaný typ střely. Buď to byl hypersonický Cirkon, nebo zmodernizovaná verze střely Oniks-M. Část expertů má výhrady k závěrům, že Rusko nasadilo cirkony.

„Pokud jde o vysokorychlostní střely, které létají z jižního směru, je v současné době těžké určit, jde-li o rakety Cirkon, nebo modernizované Oniks. Co se týká běžných oniksů, tak podle našich údajů jich mají Rusové 440 kusů. Nyní dokázali obnovit výrobu tempem šesti až osmi kusů za měsíc,“ uvedl Skybickyj.

Cirkon nelétá tam, kam má. Sláva ruských superzbraní bledne

Evropa

Klesající zásoby střel

Podle Skybického ale Rusku další střely s doletem přes 350 km docházejí, což by mohlo vést k tomu, že přestane s masivními útoky na ukrajinskou energetickou síť. Následovat by jich mělo už jen pár, vyvodil Skybitskyj.

„V současné době má Rusko podle našeho vyhodnocení skoro 950 vysoce přesných operačně strategických a strategických střel s doletem nad 350 km. Pozorujeme tendenci, že se snaží držet své zásoby na úrovni nejméně 900 raket,“ poznamenal s tím, že když se Rusům podaří nashromáždit přes 900 raket, tak zahájí sérii úderů, a naopak, když jejich zásoby klesají k 900, nastává v masivních úderech pauza.

„Podle našich údajů plánuje Rusko vyrobit v dubnu 40 střel Ch-101. Přepokládáme, že Rusové budou schopni podniknout ještě několik masivnějších útoků,“ uvedl s tím, že by mohly být dva až tři. „Pak si budou muset dát pauzu, aby nashromáždili rakety a šáhidy,“ doplnil šéf HUR, podle nějž ale ostřelování jednotlivými raketami může pokračovat i pak.

Útoky jsou stále propracovanější

RBK zmínil, že ruské vzdušné útoky jsou stále propracovanější. Loni na podzim a v zimě byly střely s plochou dráhou letu CH-101 a CH-555 vypouštěné z letadel Tu-95 jednou za sedm, pak deset a nakonec čtrnáct dní a mezi nimi agresor podnikal útoky pomocí dronů šáhid.

„Nyní Rusové zkrátili intervaly mezi údery a kombinují různé způsoby útoku v salvě. Nejprve je to roj šáhidů, pak střel Ch-101, S-300 a hodně balistických nadzvukových raket Iskander M, Ch-22 a kinžalů. Útoky jsou prováděné v noci, což mělo našim jednotkám protivzdušné obrany ztížit zachycení vzdušných cílů a současně fyzicky i psychicky vyčerpat obyvatele,“ doplnil Skybitskyj.

Rusko také začalo masivně využívat starší střely Ch-55, které se také vypouštějí z letadel Tu-95 a slouží většinou jako klamné cíle. Během posledních sérií útoků byla asi čtvrtina vypuštěných střel z Tu-95 právě typu Ch-55. Ty zatěžují ukrajinskou obranu. RBK napsal, že při úplně posledním útoku byly použity jen střely Ch-55, což by mohlo naznačovat, že jiné docházejí a používají tyto podzvukové střely ze sedmdesátých let.

Rusové opět útočili na ukrajinskou infrastrukturu

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám