Hlavní obsah

Rusové úspěšně ruší Ukrajincům GPS a komunikaci. Potvrzuje to, že se soustředí na obranu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rusko se při obraně svých pozic v Záporoží soustředí na rušení signálu GPS, aby Ukrajinci nemohli využívat munici naváděnou s pomocí tohoto systému. Snaží se také rušit ukrajinskou rádiovou komunikaci, aby obránci při snaze vytlačit ruské okupanty ze země nemohli koordinovat své akce, napsal Institut pro studium války (ISW).

Foto: Stringer, Reuters

Ukrajinští vojáci v Záporoží

Článek

Ruské prostředky elektronického boje jsou prioritním terčem ukrajinských útoků, uvedl na svém kanálu na Telegramu vojenský korespondent Komsomolské pravdy Alexandr Koc.„Není divu, protože radioelektronický boj (REB) brání protivníkovi plně využít potenciál západních zbraní,“ poznamenal.

Popsal také ruská opatření. „V zóně ukrajinského nástupu je zcela ´stržena´ satelitní navigace, tak jako například v centru Moskvy v posledních týdnech. Důsledkem je, že nepřítel nemůže využívat vysoce přesnou munici naváděnou GPS,“ uvedl.

Tuto navigaci používají například některé přesné dělostřelecké granáty s delším doletem. Třeba rakety vypalované ze salvových raketometů HIMARS ale využitím GPS jen zpřesňují navedení na cíl pomocí inerciální navigace, kterou rušit nelze.

Skutečná ukrajinská protiofenziva teprve přijde, věří Pavel

Zahraniční

Použití ruských prostředků REB má dopad i na nasazování dronů, upozornil Koc: „Ukrajinské ozbrojené síly výrazně omezily aktivitu svých bezpilotníků v záporožském směru kvůli protiopatřením zajištěným prostředky REB.“

Ukrajinští dronaři si už začátkem roku stěžovali, že je stále těžší využívat drony nad územím ovládaným Rusy, protože nepřítel používá rušení. Podle Koce jsou západní komunikační systémy v tomto ohledu zranitelné.

„V některých sektorech zůstal nepřítel bez komunikace,“ uvedl Koc, aniž by to jakkoli doložil.

Široké spektrum prostředků REB

Koc zmínil i to, jaké nástroje Rusové využívají. Především má jít o systém Krasucha 4 s dosahem až 300 km, který dokáže rušit satelitní signál. Odhalí zdroje signálu, analyzuje ho a případně frekvenci ruší.

Murmansk BN zase „oslepuje a ohlušuje nepřátelské průzkumné vybavení a senzory takzvaných inteligentních zbraní“, uvedl Koc. Nasazeny jsou podle něj i systémy Chibiny, Infauna, Rtuť, Ryčer AB a na taktické úrovni i Borisoglebsk, Repellent-1 nebo Šipovnik Aero a Leer 2/3.

„To je velmi asymetrická odpověď na dodávky západních zbraní - chirurgický řez místo úderu kladiva,“ zmínil.

Rusové se soustřeďují na obranu

ISW upozorňuje, že Rusové se nyní jasně soustřeďují na obranné operace, čemuž odpovídá způsob využití REB. Potvrzují to také slova ruského vojenského experta Borise Rožina, který v analýze aktuální situace na bojišti uvádí: „Ruské ozbrojené síly pokračují v uplatňování strategické obrany, snaží se nechat vykrvácet postupující ukrajinské síly v pozičních bojích na první linii obrany.“

Rožin dodal, že se dál bojuje ve Vremevském výběžku podél řeky Mokri Jaly a u Orichivu. Dodal, že se kvůli ztrátám a podmáčené půdě po deštích Ukrajinci nepouštějí do mohutné ofenzivy.

„Hlavní boje pokračují v oblasti obcí Urožajne a Makarivka bez významného postupu. Nepřítel uvázl na předpolí a nemohl se přeskupit kvůli ztrátám na živé síle i technice a dělá, že to ještě není ofenziva,“ napsal ruský expert.

ISW ale upozornil, že ukrajinský postup v oblasti pokračuje, Rusům nevyšel ani tah s útokem od Vuhledaru, aby k němu museli Ukrajinci stáhnout síly nasazené do protiofenzivy. Naopak i tam Ukrajinci postoupili o kilometr.

Rožin také varoval, že pokračuje přísun posil od Mykolajiva a Chersonu i z centrální oblasti Ukrajiny v síle čtyř brigád. Tři až čtyři týdny podle něj zabere dodávka nových amerických bojových vozidel pěchoty Bradley, jež mají nahradit ty ztracené. Zmínil však, že mohou dorazit i rychleji, pokud by šlo o vozy od amerických jednotek v Polsku a Rumunsku.

Rožin uvedl, že Rusové vyhráli první kolo, varoval ale, že druhé bude tvrdší a krvavější.

ISW upozornil, že už dříve psal, že první ukrajinské útoky a ruská obrana se nemohou používat k odhadu výsledků celé ukrajinské protiofenzivy.

Analytik: Ukrajinci ještě nenasadili vše. Pořád je možné, že udeří úplně jinde

Zbytečná válka

Protiútok je teprve na začátku. A Ukrajina dělá pokroky, informoval Stoltenberg v Oválné pracovně

Amerika

Reklama

Výběr článků

Načítám