Hlavní obsah

Ukrajinci i Rusové varují před útokem na Záporožskou elektrárnu. Má k němu dojít v noci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ukrajinský generální štáb v úterý vpodvečer informoval, že Rusové umístili na střeše třetího a čtvrtého energetického bloku okupované Záporožské jaderné elektrárny předměty podobné výbušninám. Podle Ukrajinců jde o provokaci, jejímž cílem je vyvolat obraz ostřelování elektrárny ukrajinskými ozbrojenými silami. Ruská média poté s odvoláním na vedení koncernu Rosenergoatom uvedla, že se Ukrajina v noci pokusí na elektrárnu zaútočit. Předsedkyně českého Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová vyzvala ke klidu s tím, že jde o informační válku obou stran.

Foto: Reuters

Záporožská jaderná elektrárna

Článek

„Keep calm. Záporožská drží. Nenaskakujme na informační válku, kterou vedou obě strany. Kdyby se tam přece jen něco stalo, chrání nás vzdálenost,“ uvedla Drábová na svém twitterovém účtu.

Ukrajina: Jde o provokaci

„Ozbrojené síly Ukrajiny oficiálně informují o možné, v blízké budoucnosti, provokaci na území Záporožské jaderné elektrárny,“ uvedl štáb na své facebookové stránce.

Podle něj by detonace umístěných předmětů neměla poškodit pohonné jednotky elektrárny, ale „může vytvořit obraz ostřelování z Ukrajiny“.

Rusové začali opouštět Záporožskou jadernou elektrárnu, hlásí Ukrajinci

Evropa

„Ruská masmédia a kanály Telegram o tom dezinformují,“ uvedl generální štáb s tím, že Ukrajina neporušuje normy mezinárodního humanitárního práva. „Ozbrojené síly situaci monitorují a kontrolují a jsou připraveny jednat za jakýchkoli podmínek. Žádná provokace nepříteli neprojde,“ dodal.

Rusko: Útok už tuto noc

Poradce generálního ředitele koncernu Rosenergoatom provozujícího ruské jaderné elektrárny Renat Karčaja agentuře TASS řekl, že ozbrojené síly Ukrajiny se pokusí v noci na 5. července zaútočit na Záporožskou jadernou elektrárnu, a to zejména tím, že na ni shodí munici s radioaktivním odpadem odvezenou 3. července z jihoukrajinské jaderné elektrárny na jedno z ukrajinských vojenských letišť.

„Pátého července v noci se ozbrojené síly Ukrajiny pokusí zaútočit na jadernou elektrárnu v Záporoží za použití přesných zbraní dlouhého doletu a bezpilotních vzdušných prostředků (dronů kamikaze),“ řekl podle TASS ve vysílání Rossija-24 TV kanálu. „Záložní plán pro únik radioaktivních látek počítá s použitím vysoce přesné střely Točka-U s hlavicí plněnou radioaktivním odpadem,“ tvrdí Karčaja.

Ukrajina posiluje severní hranici

Velitel severního sektoru ukrajinských sil Serhij Najev na svém Facebooku odpoledne uvedl, že „v souvislosti s nedávnými událostmi kolem jaderné elektrárny Záporoží bylo rozhodnuto o posílení severní hranice našeho státu jak personálem, tak vojenskou technikou“. O jaké události má jít, neupřesnil.

Ukrajinská rozvědka však v pátek informovala, že Rusové začali postupně elektrárnu opouštět. Ukrajinští pracovníci, kteří dříve podepsali smlouvu s ruským koncernem Rosatom, podle ní zároveň dostali instrukce, aby elektrárnu opustili do 5. července.

Podle Najeva se budují protitankové překážky, zakládají minová pole a posiluje se celá linie obrany. „Naše rozvědka funguje docela efektivně. Dobře jsme nepřítele prostudovali a jasně chápeme situaci ohledně jeho plánů,“ uvedl bez bližších informací.

Záporožská jaderná elektrárna, největší jaderka v Evropě, se nachází na části ukrajinského území, které i s celým objektem okupují Rusové. Obavy z možného úniku radiace se objevují prakticky od začátku, kdy se v oblasti začalo bojovat. Ukrajinci navíc v minulosti už vyslovili obavu, že by ruští okupanti mohli únik radiace dopustit záměrně a pak se to pokusit svést na Ukrajinu.

Zelenskyj varuje svět: Rusové zvažují teroristický útok na Záporožskou elektrárnu s únikem radiace

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám