Hlavní obsah

Rusové začali opouštět Záporožskou jadernou elektrárnu, hlásí Ukrajinci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rusové začali postupně opouštět okupovanou Záporožskou jadernou elektrárnu, oznámila v pátek ukrajinská vojenská rozvědka. Ukrajinští pracovníci, kteří dříve podepsali smlouvu s ruským koncernem Rosatom, podle ní zároveň dostali instrukce, aby elektrárnu opustili do 5. července.

Foto: Reuters

Záporožská jaderná elektrárna s ruským vojenským vozem

Článek

„Podle posledních údajů okupační kontingent postupně opouští areál Záporožské jaderné elektrárny. Jedni z prvních, kteří místo opustili, byli tři zaměstnanci Rosatomu, kteří akce Rusů řídili,“ oznámila ukrajinská vojenská rozvědka na svém telegramovém účtu.

Doporučenou destinací v případě evakuovaných pracovníků je podle jejího tvrzení Ruskem anektovaný Krym. „Je známo, že na poloostrov odjela šéfka právního oddělení Mancurová, šéfinspektor Štatskov a šéf bezpečnosti Gubarev,“ upřesnila.

Instrukce: Obviňte Kyjev

„V areálu samotné elektrárny a v přilehlém městě Enerhodar postupně klesá počet vojenských hlídek. Personál zbývající v elektrárně je instruován, aby v případě jakýchkoliv problémů obvinil Ukrajinu,“ tvrdí dále rozvědka.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj minulý týden obvinil Rusko, že je na záporožskou jaderku připraveno podniknout teroristický útok a počítá s únikem radiace. Kreml to rezolutně odmítl.

Tento měsíc též elektrárnu navštívil šéf Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) Rafael Grossi. Obavy totiž vyvolalo zničení Kachovské přehrady, která pomáhala zásobovat nádrž, jejíž voda slouží k ochlazování reaktorů.

Záporožská jaderná elektrárna, největší jaderka v Evropě, se nachází na části ukrajinského území, které i s celým objektem okupují Rusové. Obavy z možného úniku radiace se objevují prakticky od začátku, kdy se v oblasti začalo bojovat. Ukrajinci navíc v minulosti už vyslovili obavu, že by ruští okupanti mohli únik radiace dopustit záměrně a pak se to pokusit svést na Ukrajinu.

Zelenskyj varuje svět: Rusové zvažují teroristický útok na Záporožskou elektrárnu s únikem radiace

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám