Hlavní obsah

Rusové ukázali záběry z pěchování jaderných sil balistickými raketami

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rusové ve středu zveřejnili záběry z plnění jaderných sil mezikontinentálními balistickými raketami RS-24 Jars schopnými nést jaderné hlavice.

Rusko ukázalo manipulaci se střelami Jars-24.Video: Reuters

 
Článek

Na záběrech ruského ministerstva obrany je vidět zrychlený několikahodinový proces, při němž se obří mnohatunové korby transportérů jaderných hlavic vyvrátí téměř kolmo do vzduchu a smrtonosný náklad spouštějí do podzemních sil.

Podle informací ruského ministerstva obrany byly záběry pořízeny minulý týden ve středu a ve čtvrtek na základně nebo více základnách v Kalužské oblasti v Centrálním federálním okruhu.

„Vložení interkontinentálních balistických raket do sila vyžaduje jedinečnou infrastrukturu a hodiny složité práce,“ poznamenalo ministerstvo podle serveru RT.com.

Sám nechápu, proč tam bojujeme, šokoval hosty propagandistického pořadu oblíbený ruský rapper

Zahraniční

Mezikontinentální balistické rakety (ICBM) jsou strategické balistické zbraně schopné dopravit s vysokou přesností na vzdálenost převyšující 5000 kilometrů bojovou hlavici, většinou jadernou nebo termonukleární. RS-24 Jars nesou termonukleární.

Termonukleární hlavice je druh jaderné zbraně, která po detonaci rozběhne jadernou fúzi. Bomba je schopna ničit domy v okruhu 20 kilometrů a zapalovat hořlavé předměty do vzdálenosti 100 kilometrů.

Balistické rakety RS-24 Jars patří k tomu nejmodernějšímu v ruském jaderném arzenálu. Vystavěny jsou na bázi starších raket Topol-M. Jsou třístupňové s raketovými motory na pevná paliva. Jejich dosah podle dostupných informací přesahuje 12 tisíc kilometrů.

Podle serveru RT.com ruské ministerstvo obrany záběry zveřejnilo při příležitosti nadcházejícího Dne strategických raketových sil, což je v Rusku významný profesní svátek, který letos připadá na tuto sobotu.

Rusko se pokusí o velký úder, čeká Ukrajina

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám