Hlavní obsah

Rusové si sami rozprášili vlastní elitní jednotky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Rusko se až příliš spoléhalo na své elitní speciální jednotky. Ty na Ukrajině utrpěly velké ztráty a Moskvě bude trvat roky, než tyto síly opět vybuduje. Stojí to v uniklých dokumentech amerických zpravodajců.

Foto: ČTK/AP

Ruský voják na hlídce u hydroelektrárny v Nové Kachovce

Článek

Podle dokumentů zacházeli ruští velitelé s elitními jednotkami špatně. Příslušníci speciálních sil procházejí nejlepším výcvikem a zpravidla jsou využíváni na tajné a vysoce rizikové operace. Místo toho je ale velitelé nasazovali na Ukrajině jako součást pěchoty v předních liniích. Tedy v místech, kde dochází k největším ztrátám.

Využívání Specnazu na frontové linii bylo podle amerických zpravodajců a nezávislých analytiků způsobeno malou důvěrou ruských velitelů v bojové schopnosti běžných vojáků. Nicméně rychlé vyčerpání elitních komand změnilo dynamiku války a výrazně omezilo schopnost Moskvy podnikat utajované operace.

Tři brigády přišly o 90 procent lidí

Ztráty v řadách Specnazu navíc bude Rusko těžce nahrazovat. Až tři samostatné ruské brigády Specnaz utrpěly podle odhadů nejméně 90procentní úbytek sil. Američtí zpravodajci se domnívají, že to sníží efektivitu elitních jednotek nejen na Ukrajině, ale také v dalších částech světa, kde Rusové operují.

Vojáci Specnazu podstupují speciální výcvik a ten podle uniklých dokumentů trvá nejméně čtyři roky. Moskva by tak podle zpravodajců mohla potřebovat až deset let na obnovu těchto jednotek.

V dokumentech se neuvádí, kolik vojáků speciálních sil bylo na Ukrajině zabito, ale například z 346. brigády zůstává aktivních jen 125 příslušníků z původních 900.

Uniklé zpravodajské dokumenty byly nalezeny na platformě Discord. V souvislosti s tím zadržel Federální úřad pro vyšetřování (FBI) 21letého příslušníka zpravodajského oddělení letecké národní gardy v Massachusetts Jacka Teixeiru. Toho FBI v pátek obvinila z neoprávněného držení a předávání utajovaných informací.

Boje o Bachmut ukazují, že Rusko není schopno vést naráz více velkých ofenziv

Válka na Ukrajině

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám