Hlavní obsah

Boje o Bachmut ukazují, že Rusko není schopno vést naráz více velkých ofenziv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rusové a Ukrajinci dál svádějí tvrdé boje o Bachmut. Podle ukrajinského generálního štábu se ruské pokusy o 49 útoků na frontě podařilo odrazit, přičemž ty hlavní se opět soustředily na Bachmut a Marjinku, další pak na Avdijivku a Lyman, které se okupanti také pokoušejí dobýt. Podle Institutu pro studium války (ISW) se potvrzuje, že Rusko není schopné vést současně více velkých ofenziv.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Ukrajinští dělostřelci pálí u Bachmutu

Článek

Analytici z ISW odkazují na vyjádření zástupce ukrajinského hlavního operačního štábu brigádního generála Oleksije Hromova. Ten ve čtvrtek uvedl, že Rusové k Bachmutu přisunuli další síly: „Kvůli zvýšení útočného potenciálu se tam přemístila část sil ze směru na Avdijivku.“

Bylo by to logické, protože u Avdijivky se Rusům nepodařilo dosáhnout významnějšího postupu a z části nově obsazených území se zase museli stáhnout do výchozích pozic.

Hromov počet přemístěných vojáků nepřiblížil. Manévr vysvětlil tím, že Rusové mají u Bachmutu velké ztráty: „Za poslední dva týdny v katastru Bachmutu nepřítel ztratil 4500 wagnerovců a vojáků regulérních ozbrojených sil Ruské federace.“ Čísla se nedají ověřit.

Hromov zmínil, že kvůli ztrátám pokračuje mobilizace zejména v chudých oblastech Ruské federace. Poznamenal, že skrytá mobilizace ve Volgogradské a Saratovské oblasti neuspěla, když se z požadovaných 7800 vojáků podařilo povolat jen 7, respektive 14 procent.

Hromov také varoval, že by ukrajinští spojenci neměli podceňovat ruské schopnosti vést dlouhodobou opotřebovávací válku.

Boje o Bachmut pokračují

Ztišení bojů u Bachmutu, na které upozorňovali analytici před měsícem, bylo jen dočasné.„U Bachmutu podniká nepřítel mezi 40 až padesáti útoky za den,“ řekl Hromov.

Pokračující střety popisuje i páteční svodka ukrajinského generálního štábu: „Pokračují těžké boje o Bachmut, nepřítel podnikl útoky v katastrech Bohdanivky a Predtečynovského.“

Ostřelovány byly další obce u Bachmutu, které se snaží Rusové dobýt, jako je Hryhorivka., Orichovo-Vasylivka, Ivanivske a Bila Hora.

Agentura Nexta zveřejnila nedatovaný záběr z Bachmutu ukazující, že Rusové používají při ostřelování zápalnou munici.

Kromě Bachmutu Rusové útočili především na Marjinku a opět se pokoušeli zaútočit u Avdijivky na Severne, ve směru na Lyman pak na Dibor a Bilohrivku.

Rusko obsadilo další budovy v centru Bachmutu, uvádějí američtí analytici

Válka na Ukrajině

Zelenskyj opět připustil stažení z Bachmutu, zatím ale není na pořadu dne

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám