Hlavní obsah

Rusové si bombardér u Doněcku zřejmě sestřelili sami

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když bylo nad Jenakijevem v samozvané Doněcké lidové republice sestřeleno 3. března bojové letadlo, jehož posádka se měla katapultovat, Rusové i Ukrajinci tvrdili, že byl sestřelen stroj nepřítele. Nakonec se ukázalo, že k zemi šel ruský bombardér Suchoj Su-34 a zřejmě ho sestřelili sami Rusové.

Foto: Armáda ČR; 3. úkolové uskupení Baltic Air Policing

Stíhací bombardér Su-34 Fullback. Ilustrační foto

Článek

Identifikovat typ se povedlo, protože pád dokumentovaly videozáběry. Ještě než stroj zachvátily plameny, bylo ze siluety jasně patrné, že jde o ruský dvoumístný bombardér Su-34, který používá pouze Ruská federace, a ne Ukrajina. Ruská tvrzení o sestřelení ukrajinského bombardéru tak padla.

Ukrajinské vzdušné síly se k sestřelu okamžitě přihlásily: „Dne 3. března 2023 v oblasti Jenakijeva kolem 13:30 střelci protivzdušného raketového pluku Nikopol pod vzdušným velitelstvím Východ zničili ruský stíhací bombardér Su-34. Jeden z pilotů zemřel a druhý se připravuje ho doprovodit (do hrobu). Uplynula už dlouhá doba od chvíle, kdy byli protiletadlovci potěšeni, že sestřelili cíl.“

Nad Ukrajinou sestřelili bojový letoun. Neví se jaký ani čí

Válka na Ukrajině

Mluvčí ukrajinského letectva Juri Ihnat sdělil, že k sestřelu byla použita raketa systému protivzdušné obrany S-300. Jenakijevo je sice vzdálené přes 30 km od fronty, je však v dostřelu systému S-300, Ukrajinci používané rakety 5V55R mají dálkový dosah až 90 km.

Radost si však ukrajinští protiletadlovci neudělali sami, jak naznačuje jejich velitelství, ale udělali jim ji Rusové. Plyne to z vyjádření Ukrajinské skupiny Ukraine Weapons Tracker monitorující nasazení různých zbraní na frontě, která na Twitteru uvedla: „Ruský vojenský letoun Su-34 byl sestřelen nad Rusy kontrolovaným Jenakijvem v Doněcké oblasti. Dva piloti se katapultovali. Podle předběžných informací byl proudový letoun sestřelen palbou vlastních sil.“

Ruské velení se k incidentu dále nevyjádřilo, ale ruský telegramový kanál Rybar, který komentuje dění na frontě, tuto možnost pádu připustil a uvedl, že by to nebylo poprvé. Ocitoval ho server The Drive: „Důvod pádu není jistý. Mohla to být jak technická závada, tak vlastní přátelská palba protivzdušné obrany. Jenakijevo je v týlu, nejbližší pozice ukrajinských systémů protivzdušné obrany jsou vzdálené nejméně 35 km. Proto s nikoli malou pravděpodobností se stroj stal další obětí „přátelské palby“ ruské protivzdušné obrany.“ Server EurAsia Times ještě před tímto sestřelem uváděl, že jeden Su-34M byl sestřelen vlastní palbou.

K osudu posádky napsal: „Oba piloti se úspěšně katapultovali, nasměrovali letadlo do pole, aby předešli obětem mezi civilisty.“

Server EurAsia Times v této souvislosti upozornil, že nasazení bombardérů Su-34, které se staly postrachem povstalců v Sýrii, provázely na Ukrajině vysoké ztráty. Rusové přišli podle webu Oryx monitorujícího ztráty ruské techniky na základě fotografií o 19 těchto moderních strojů. Důvodem je způsob jejich nasazení, kdy létaly nízko, aby našly cíl a vyhnuly se raketám protivzdušné obrany středního dosahu, ale stávaly se pak cíli ručních protiletadlových řízených střel. Navíc stroje často létaly bez doprovodu letadel pro rušení naváděcích systémů raket.

List Izvěstija napsal, že kvůli vysokým ztrátám nyní tyto stroje létají ve dvojicích, kdy jeden pomáhá s radioelektronickým bojem nebo vyhledává možné pozice ukrajinských protiletadlovců.

Ukrajina v potížích: Drolí se podpora USA a zkušení bojovníci jsou mrtví nebo zranění

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám