Hlavní obsah

Nad Ukrajinou sestřelili bojový letoun. Neví se jaký ani čí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nad ukrajinským městem Jenakijevo ovládaném separatisty z Doněcké lidové republiky (DNR) byl sestřelen bojový letoun. Oba piloti se měli katapultovat, uvedl starosta města Roman Chramenkov. Rusové tvrdí, že byl sestřelen ukrajinský bombardér, Ukrajinci uvádějí, že ruský.

Foto: ČTK/AP

Ruský protiletadlový systém S-300

Článek

„Nad územím města byl sestřelen letoun. Všichni opusťte ulice,“ uvedl Chramenkov na svém kanálu na Telegramu podle TASSu. Zveřejnil i fotografii, kde je vidět dým, stoupající z místa dopadu stroje.

Chramenkov poté dodal pro stanici Rossija 24, že žádný civilista nebyl zraněn: „Na zemi nebyl určitě nikdo zraněn, protože je tam zemědělská farma a její hospodář řekl, že letadlo leží v polích.“

K druhu letadla uvedl: „Je určitě vojenské, ale nelze nyní potvrdit, jestli naše, nebo nepřátelské (ukrajinské).“ Pátrání po pilotech podle něj ztěžuje skutečnost, že se v oblasti střídají lesy a pole.

Rusko může prohrát, zaznělo poprvé u Solovjova

Evropa

Protikladná tvrzení

Ruské ministerstvo obrany poté podle agentury Sputnik uvedlo, že byl sestřelen ukrajinský bombardér: „Stíhačka ruských vzdušných sil v katastru města Krasnoarmějsk Doněcké lidové republiky sestřelila letadlo Su-24 ukrajinských vzdušných sil.“

Ukrajinský server RBK-Ukrajina naopak uvedl, že ukrajinské vzdušné síly oznámily, že byl kolem 13:30 sestřelen ruský bombardér Su-34, přičemž jeden pilot se zabil a druhý letec utrpěl zranění a brzy ho potká osud prvního.

Není však jasné, zda jde o stejný případ, Jenakijevo se nachází 35 km severovýchodně od Doněcku. Krasnoarmějsk a Ševčenko asi 50 km severozápadně od Doněcku.

Jenakijevo je vzdálené přes 30 km od fronty, je však v dostřelu systému protivzdušné obrany S-300, který má dálkový dosah podle typu střely 75 až 150 km.

Mobilizovaní na videu prosí Putina, ať je neposílá na jatka. Marně, většina už je po smrti

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám