Hlavní obsah

Rusové sestavili na Donbasu 30 km dlouhý „vlak“ s 2100 vagony

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rusové sestavili na Donbasu 30 kilometrů dlouhý vlak, který tvoří 2100 vagonů. Upozornil na to Institut pro studium války s odvoláním na ukrajinský analytický server DeepState UA. Účel „car-vlaku“ není jasný, může však jít o druh bariéry proti případnému ukrajinskému útoku směrem na Mariupol.

Foto: X.com / DeepState UA

Satelitní snímky ukazují téměř 30 kilometrů dlouhou řadu vagonů v doněcké oblasti

Článek

„Souvislý pás nákladních vozů se táhne od odbočky v Olenivce do Volnovachy a tvoří ho asi 2100 vagonů různých typů. Tato vagonová stonožka se začala seřazovat v červenci 2023. K jejímu vytvoření byl zřejmě použit vozový park ukradený z dočasně okupovaných území,“ uvedl kanál DeepState UA. Vysvětlil, že postupné sestavování vlaku je vidět na satelitních záběrech z posledních devíti měsíců.

V Olenivce se trať z Doněcku dělí, jedna větev vede do Dokučajivsku, kde jsou velké kamenolomy. Druhá, vedoucí jihozápadně, vede obloukem přes Olhynku do Volnovachy a odtud do Mariupolu.

Podle kanálu DeepState je cílem „car-vlaku“ ztížit případný postup ukrajinských jednotek směrem na Volnovachu. Vagony představují překážku zejména v případě, pokud by nebyly prázdné. Označení car-vlak pak autor kanálu používá s jasným odkazem na obří nefunkční dělo v Kremlu, kterému se říká „car-puška“ (mezi další obří v Rusku vyrobené věci patří i obří zvon car-kolokol či car-bomba).

Linie fronty v oblasti mezi Volnovachou a Olenivkou je vzdálená asi šest kilometrů od tratě, kterou tudíž nelze používat pro zásobování Mariupolu z Doněcku, uvedl Institut pro studium války (ISW). V posledních týdnech po dobytí Marjinky zesílily boje u Ukrajinci držené Novomichajlivky, u které Rusové získali nějaké území. ISW proto nevylučuje, že vlak může mít i jiný, zatím neznámý důvod.

Rusové tlačí ze všech stran. Je to až neskutečné, líčí starosta Avdijivky

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám