Hlavní obsah

Rusové se chystají přesunout své jednotky z Běloruska na Ukrajinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rusové se chystají přesunout část svých jednotek působících v Bělorusku na okupovaná území Ukrajiny, uvedl ve svém pravidelném shrnutí ukrajinský generální štáb. V pondělí měl do Minsku přijet ruský ministr zahraničí, po náhlé smrti jeho protějšku však cestu zrušil. Příčina náhlého úmrtí běloruského ministra je zatím stále nejasná.

Foto: Profimedia.cz

Běloruský vůdce Alexandr Lukašenko

Článek

„Očekává se, že uskupení nepřátelských vojsk operujících na dočasně obsazených a dočasně okupovaných územích Ukrajiny bude posíleno v důsledku přesunu jednotlivých jednotek z území Běloruské republiky poté, co nabudou bojové schopnosti,“ napsal ukrajinský generální štáb na Facebooku.

Bělorusko podporuje ruskou agresi proti Ukrajině tím, že poskytuje své území a vzdušný prostor pro raketové a letecké údery. U hranic rovněž působí jednotky běloruských speciálních operačních sil, které se zapojily do regionálního seskupení vojsk v rámci takzvaného Svazu Ruska a Běloruska.

Kreml má potíž s Kazachy. Kvůli propagandě

Zahraniční

V pondělí měl do Minsku dorazit ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov. Svoji návštěvu však odložil poté, co nečekaně zemřel jeho běloruský protějšek Vladimir Makej. Příčina úmrtí nebyla zveřejněna, což vyvolává dohady.

Bývalý běloruský ministr a aktuálně disident Pavel Latuško v rozhovoru pro Nextu naznačoval, že Makej mohl zemřít, protože „věděl příliš mnoho“ o plánech tamního diktátora Alexandra Lukašenka. Úmrtí dal do kontextu s plánovaným zasedáním Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE), které se na konci tohoto týdne uskuteční ve Varšavě.

Na ruské sociální síti Telegram se objevily spekulace, že měl být Makej, který byl ve funkci od roku 2012, zapojen do možných mírových rozhovorů s Ukrajinou.

Další ústup Rusů? Podle Kyjeva se chystají opustit záporožskou elektrárnu

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám