Hlavní obsah

Rusové se chlubí ukořistěnými západními zbraněmi: kulometem, tarasnicí a několika javeliny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruský ministr obrany Sergej Šojgu se na pondělním kolegiu ministerstva obrany chlubil postupem ruských jednotek. Zazněla i informace, že se ruská námořní pěchota u Doněcku zmocnila řady západních zbraní. Obsazení celého katastru avizovaných obcí se však Institutu pro studium války (ISW) nepodařilo potvrdit. A získaných zbraní bylo jen pár.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Ukrajinský voják kráčí s raketovým systémem Javelin.

Článek

Na kolegiu zaznělo, že se podařilo v Novomychajlivce získat západní zbraně jako protitankové střely Javelin nebo švédský granátomet, když vojáci ruské 155. samostatné brigády námořní pěchoty Tichooceánské flotily dobyli vesnici.

Přesnější údaje uvedl až dálněvýchodní zpravodajský kanál Vesti Primorje, který citoval velitele s volacím jménem Artist: „V Novomychajlivce byly získány trofeje. (Americké) protitankové raketové komplexy Javelin, americký kulomet ráže 7.62, kulomet tureckého původu Canik, švédský granátomet Carl Gustav ráže 84 určený k ničení protitankových zbraní, lehce pancéřované techniky a pěchoty, a jednorázové granátomety.“

Canik je těžký kulomet ráže 12,7 mm. Tarasnice Carl Gustav, kterou ovládají dva vojáci, je také malá zbraň. Využívá ji i česká armáda.

Šojgu: Zesílíme útoky na ukrajinské sklady západních zbraní

Evropa

Množství javelinů nejí jasné. Web Russkoje Oružje sice otiskl několik záběru javelinů, kterých se během bojů zmocnili ruské jednotky, ale žádný není z místa, většina je z Mariupolu, další ze Severodoněkcu a Sartanu, popřípadě není žádné místo uvedeno.

Další příslušník jednotky, střelec s volacím jménem Ščuka uváděl, že v „Novomychajlivce leží německý tančík“. A stěžoval si také na polské miny.

„Protivná polská mina, vypálení neslyšíš. Slyšíš jen její přílet,“ uvedl s tím, že za půl sekundy není kde se skrýt a záleží jen na štěstí.

Fosforové granáty

Artist také zmínil, že mezi trofejemi jsou i fosforové granáty: „Teplota hoření dosahuje 2400 stupňů, hoří 45 sekund. Je to zakázaná munice.“

Fosforová munice však zakázaná není, zakázáno je použití fosforových granátů jako zápalné munice v civilních zónách nebo v místě, kde by mohly zranit civilisty. Fosforová munice se ale může používat k osvětlení bojiště.

Velitel jednotky dodal, že se „nepřátelé ukrývali ve výsadbě a při odchodu od obce vyhodili do vzduchu budovy a podminovali cesty“.

Ministr obrany Sergej Šojgu informoval na kolegiu o dobytí Novomychajlivky jihozápadně do Doněcku, Bohdanivky u Časiv Jaru a Pervomajského jihozápadě od Avdijivky. Institut pro studium války (ISW) ale zmínil, že dosud neexistují žádné záběry potvrzující, že by ruské jednotky ovládly celé tyto obce. Postup jihozápadně od Doněcku, kde leží Novomychajlivka, ve které ruští vojáci vztyčili vlajku nad jednou z trosek, je podle ISW minimální. Ukrajina během let změnila Novomychajlivku v pevnost plnou zákopů a opěrných bodů z betonu. V domech vojáci zřídili palposty.

Ščuka děkoval ve vyjádření pro Vesti Primorje za podporu letectvu. „Od námořních pěšáků 155. brigády díky klukům, letcům na Su-34. Opravdu nám pomohli.“

Dobytí Novomychajlivky má Rusům otevřít možnost k postupu na Vuhledar a Kurachove, což je významná křižovatka.

Podle ISW Rusové sice postoupili k Časiv Jaru u Bachmutu, ale zatím ještě nedosáhli potřebných taktických úspěchů, aby ho mohli dobýt. Jsou však už na okraji tohoto města. Výrazně postoupili severozápadně od Avdijivky. Dobytí Pervomajského avizují opakovaně, poprvé se tato zpráva objevila na sociálních sítích už na konci března. Znovu bylo avizováno 9. dubna, když byla nad ruinami vztyčena vlajka. Obsazení celé vesnice ale nebylo ISW potvrzeno, i když ukrajinská organizace Deep State zpracovávající otevřené zdroje uvedla, že se Rusům podařilo prolomit obrannou linii ukrajinského 59. pěšího praporu a kontrolují Pervomajske.

Rusové ovládli strategický bod na východě Ukrajiny. Využili rotace sil obránců

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám