Hlavní obsah

Rusové pronikli na západní břeh Dněpru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev/Moskva

Ruské jednotky podnikly v půlce března výpad na západní břeh Dněpru, ze kterého se stáhli na konci roku 2022. Potvrdily to ukrajinské i ruské zdroje, napsal Institut pro studium války. Rusové také ustavili dněperskou říční flotilu.

Foto: Rfe/rl/serhii Nuzhnenko, Reuters

Ukrajinští vojáci připravují na frontě v Chersonské oblasti k palbě houfnice D-30.

Článek

Nájezd podnikli Rusové v noci ze 12. na 13. března a 13. o něm informovala na Telegramu agentura TASS. Podrobnosti dodal Rusy dosazený správce okupované části Chersonské oblasti Vladimir Saldo: „Námořní pěchota, výsadkáři a dobrovolníci se vylodili z plavidel u Antonivského mostu. Naši vojáci zničili několik nepřátelských pozic včetně řídícího střediska dronů a stanice pro radioelektronický boj, pozorovací stanoviště a místo soustředění živé síly. Celková ztráty nepřítele činí do 30 vojáků. Našim se podařilo ustoupit na levý břeh bez nenahraditelných ztrát.“

Podle Salda k úspěchu nájezdu přispělo překvapení. „Nepřítel kvůli překvapení nestihl včas zareagovat,“ uvedl dosazený správce. To nicméně popírá ukrajinské velení Jih.

„V noci byla skupina okupantů poslána z levého břehu chersonské oblasti na motorovém člunu, aby pokoušela svůj osud. Při plnění diverzně-průzkumné akce se pokusili přiblížit u Antonivského mostu k pravému břehu. Pod těžkou palbou ukrajinských obranných sil loď ztratila čtvrtinu své kapacity sil a vrátila se na levý břeh,“ uvedlo ukrajinské jižní velitelství na Telegramu.

Rusko letos zformuje dvě nové armády, řekl Šojgu

Válka na Ukrajině

Mluvčí sil Jih Natalija Humeňuková potvrdila serveru Armyinform, že nešlo o jedinou ruskou operaci na řece. „Zkoušejí manévrovat na člunech mezi ostrovy ležícími u ústí Dněpru, kde si zřizují pozorovatelny, a snaží se ke nim dovážet munici. Proto naše denní hlášení informují o zničených nepřátelských člunech – mezi dvěma až čtyřmi. Za poslední den okupanti taky přišli o čtyři čluny,“ uvedla Humeňuková.

Nepřítel se podle ní snaží dávat najevo, že se vrátí na pravý břeh Dněpru, a to zejména v souvislosti s ruskými prezidentskými volbami, které Rusko pořádalo i na nezákonně okupovaných územích. „Jeden takový pokus se jim podařil. Byl to pokus diverzní průzkumné skupiny přiblížit se na člunu k pravému břehu u Antonivského mostu. Byli nuceni se vrátit,“ popsala mluvčí.

Rusové vytvořili říční flotilu

Větší aktivita Rusů souvisí se vznikem dněperské říční flotily, o níž informoval ruský ministr obrany Sergej Šojgu na středečním zasedání kolegia ministerstva obrany. Její součástí je brigáda se čluny. Po vytvoření dněperské flotily opakovaně volali už loni ruští vojenští blogeři, podle nichž by bylo potřeba, aby zabránila ukrajinským útokům na východní břeh Dněpru a zásobování ukrajinských předmostí, která vznikla u obce Krynky.

Dněperská říční flotila je historický název, který se poprvé použil ve válkách s Tureckem v letech 1735 až 1739 a 1787 až 1792 a pak za občanské války bílých s rudými i za velké vlastenecké války z let 1941 až 1945. Nyní je prvně použit v souvislosti s invazí na Ukrajinu.

Velikost a vybavení dněperské říční flotily nejsou známé, ale zřejmě bude rozmístěna v oblasti působení skupiny sil Dněpr v Chersonské oblasti. Využívána může být jak k podpoře ruských nájezdů na západní břeh Dněpru v Chersonské oblasti, tak k blokádě zásobování ukrajinských vojáků vysazených na východním břehu řeky.

I když Saldo nájezd označil za začátek „nového osvobozování našeho města (Chersonu)“, kterýžto „úkol bude v plném rozsahu splněn“, Institut pro studium války nepředpokládá, že by dněperská říční flotila umožnila podniknout velkou výsadkovou operaci, při níž by byla překročena řeka.

Krynky zatím nepadly, jak tvrdil Šojgu, ale Rusové do nich pronikli

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám