Hlavní obsah

Rusové zadrželi ředitele Záporožské jaderné elektrárny. Zavázali mu oči a někam ho odvezli

Ruská hlídka násilím zadržela generálního ředitele Záporožské jaderné elektrárny Ihora Murašova. Informuje o tom v sobotu server Ukrajinska pravda s tím, že ředitele Rusové odvezli na neznámé místo násilím a se zavázanýma očima. Odvolává se přitom na šéfa ukrajinské společnosti Enerhoatom Petra Kotina.

Foto: Energoatom UA

Ihor Murašov

Článek

Incident se podle Kotina odehrál v pátek okolo 16. hodiny. Dosud se neví, kde se Murašov nachází a jaký je jeho osud.

Zadržení ředitele, který nese hlavní odpovědnost za jadernou a radiační bezpečnost elektrárny, vytváří nebezpečí při provozu největší jaderné elektrárny v Evropě, varoval Kotin. Zároveň vyzval Rusy, aby ředitele okamžitě propustili a aby přestali s „jaderným terorismem vůči vedení a zaměstnancům“ elektrárny.

Foto: Reuters

Záporožská jaderná elektrárna

Kotin se také obrátil na šéfa Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) Rafaela Grossiho, aby se zasadil za osvobození Murašova.

Rusové se záporožské elektrárny zmocnili začátkem března, krátce po svém vojenském vpádu na Ukrajinu. Obě strany se vzájemně obviňují z ostřelování elektrárny a šéf MAAE usiluje o vytvoření ochranné zóny kolem celého areálu.

Ostřelování poškodilo kabely dodávající energii do reaktoru Záporožské JE

Válka na Ukrajině

Elektrárna byla během ostřelování několikrát poškozena, což vyvolalo obavy z možné jaderné havárie.

Začátkem září elektrárnu navštívila mise Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) s cílem zhodnotit její poškození a situaci přímo na místě. Rusko také oznámilo, že v elektrárně trvale zůstanou dva zástupci agentury.

Reklama

Výběr článků

Načítám