Hlavní obsah

Rusové ovládají většinu Marjinky. Moc jim to nepomůže, konstatuje ISW

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruské jednotky ovládají naprostou většinu Marjinky v Doněcké oblasti, i když ukrajinské vedení opakuje, že na jejím katastru ukrajinští vojáci ještě operují, uvedl ve středu v analýze Institut pro studium války (ISW). Podle něj však má dobytí Marjinky jen malý taktický význam, když na něj nejsou Rusové schopni navázat rychlým průnikem mechanizovaných sil do hloubky ukrajinské obrany.

Foto: Viacheslav Ratynskyi, Reuters

Ukrajinští vojáci u Marjinky

Článek

O dobytí Marjinky Rusové o Vánocích mluvili opakovaně. Ruský ministr obrany Sergej Šojgu její ovládnutí oznámil Vladimiru Putinovi 25. prosince. O den později velitel ukrajinských sil Valerij Zalužnyj přiznal, že se ukrajinští vojáci částečně stáhli z Marjinky, která je celá zničená, ale že dále operují na severních předměstích města a připravují obrannou linii za městem.

I když Institut pro studium války zatím nemá důkazy, že by Rusové ovládli celou Marjinku, geolokované záběry potvrzují jejich postup na severu zničeného města.

Získali jsme kontrolu nad Marjinkou, tvrdí Rusové. Ukrajina to popřela

Evropa

Jen malý taktický úspěch

Ruský prezident Putin na zprávu o dobytí Marjinky reagoval slovy, že tento krok umožní ruským jednotkám vytlačit Ukrajince dál od okupovaného Doněcku a vytvoří širší operační prostor pro působení ruských jednotek.

Mnozí ruští vojenští analytici tvrdí, že dobytí Marjinky je taktický úspěch, který ruským jednotkám umožní v příštích měsících postoupit k vesnicím ležícím 15 km západně od Marjinky.

Zcela zničená Marjinka však nenabízí Rusům opěrný bod pro další ofenzivu. Obě strany potvrzují úplné zničení dříve devítitisícového města.

Foto: Viacheslav Ratynskyi, Reuters

Ukrajinci připravují u Marjinky k palbě houfnici M777

Ovládnutí Marjinky představuje jen malý úspěch, protože leží pouhý kilometr od linie, jež oddělovala území kontrolované kyjevskou vládou od toho, které drží proruští separatisté. Od začátku velkého útoku 24. února loňského roku ruské jednotky v Marjince postoupily jen o tři kilometry, protože útočily do velmi pevné obrany, kterou Ukrajinci budovali od roku 2014.

Rusové nejsou schopni rychlého postupu

„Pravděpodobné obsazení Marjinky Ruskem představuje jen omezený taktický úspěch. Nejedná se o žádný operačně významný postup, dokud ruské jednotky výrazně nezlepší svou schopnost podnikat rychlý mechanizovaný postup vpřed, čemuž nic nenasvědčuje,“ zhodnotil Institut význam obsazení Marjinky. „Je velmi nepravděpodobné, že by ruské jednotky dosáhly rychlého operačního postupu z Marjinky. Obsazení Marjinky tak může pouze připravit podmínky pro další podobně omezené taktické zisky,“ konstatuje ISW.

Institut dále podotkl, že od zahájení invaze ruská schopnost rychlých průniků mechanizovanými jednotkami postupně slábla kvůli ztrátám techniky i vycvičeného personálu. Absenci této schopnosti Rusové naposled ukázali při útocích na Avdijivku, které přinesly jen další velké ztráty techniky, jež přivedly ruské velení k přechodu na útoky pěchoty.

Další postup ruských sil je podle ISW nepravděpodobný i proto, že se na obsazení Marjinky se podílely špatné vycvičené a méně efektivní jednotky samozvané Doněcké lidové republiky.

Dobytí Marjinky tak má především propagandistický význam, protože ležela blízko Doněcku a bojuje se o ni od roku 2014.

Ruský tlak na frontě

Institut přiznal, že Rusové tlačí na ukrajinské jednotky v mnoha oblastech fronty na východě Ukrajiny, což jim může přinést další taktické úspěchy. Připomněl v této souvislosti nedávné vyjádření Zalužného, že držet území je důležité, ale že Ukrajinci upřednostňují uchování stavu. Zalužnyj počítá s tím, že by Rusové mohli během dvou tří měsíců podniknout v Avdijivce podobný typ útoku jako v Bachmutu, kde nasazovaly lidské vlny. To by Ukrajince donutilo stáhnout se a později se pokusit město osvobodit.

Zalužnyj: Válka přechází v poziční boje, Ukrajina potřebuje nové schopnosti

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám