Hlavní obsah

Moskva obvinila Ukrajince z útoku na dvě ruská letiště

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ukrajina se v pondělí pokusila provést dronový útok na dvě armádní letiště v ruské Rjazaňské a Saratovské oblasti, uvedlo podle agentury TASS ruské ministerstvo obrany.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Ruský ministr obrany Sergej Šojgu (vpravo)

Článek

Ruská protivzdušná obrana drony sestřelila, na jednom z letišť ale zemřeli tři ruští vojáci a další čtyři utrpěli zranění, sdělilo také ministerstvo. Úlomky zničených bezpilotních letounů podle něj mírně poškodily dvě ruská letadla.

Ministerstvo dodalo, že nehledě na ukrajinský pokus narušit práci ruského letectva dnes Moskva provedla masivní údery na ukrajinské objekty.

Už ráno ruská média informovala, že na dráhu ruského vojenského letiště Engels u Saratova dopadl dron a poškodil při tom dva strategické bombardéry.

Ruské vojenské letiště Engels zasáhl dron.Video: Reuters

Prakticky ve stejnou dobu média psala o výbuchu cisterny s palivem na letišti u Rjazaně a třech mrtvých v souvislosti s tímto incidentem. Kolem poledne Rusko podniklo rozsáhlé vzdušné útoky na Ukrajinu.

Rusové prý podle ministerstva obrany okamžitě odpověděli protiútokem.

„Nehledě na pokusy kyjevského režimu narušit teroristickým útokem fungování ruského dálkového letectva, byl dnes okolo 15:00 moskevského času (13:00 SEČ) proveden masivní úder na ukrajinské objekty armádní správy a obranné, komunikační nebo energetické objekty a jednotky na Ukrajině,“ sdělilo ministerstvo. „Všech 17 objektů bylo zničeno,“ zdůraznilo.

Pondělní rozsáhlé ruské vzdušné útoky na Ukrajinu zabily podle Kyjeva nejméně dva civilisty a způsobily výpadky proudu. Podle ukrajinské armády vyslaly ruské síly na Ukrajinu přibližně 70 střel s plochou dráhou letu.

Ruské vojenské letiště Engels zasáhl dron

Válka na Ukrajině

Neobjasněných akcí přibývá. Mají Ukrajinci čím zasáhnout 700 km vzdálené ruské letiště Engels?

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám