Hlavní obsah

Rusové našli novou výmluvu pro Bachmut. Je tam příliš nepřátel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruské jednotky se neustále pokoušejí dobýt Bachmut. Jejich postup je však příliš pomalý, navíc se podle západních analytiků pomalu blíží vrcholu, útoků se účastní stále méně a méně vojáků. Proruský válečný zpravodaj Alexandr Simonov teď přišel s vysvětlením, že v Bachmutu proti Rusům stojí zkrátka příliš mnoho nepřátel. Přiložil výčet ukrajinských jednotek, jejichž počet je ale nesmyslně vysoký.

Foto: Profimedia.cz

Následky ruských útoků na okraji Bachmutu

Článek

Simonov informuje o dění na frontě na sociální síti Telegram, kde ho sledují desetitisíce lidí. Ve středu uvedl, proč je ruský postup u Bachmutu tak pomalý.

„Wagnerovy jednotky čelí 27 brigádám, 5 samostatným praporům, kombinovaným jednotkám speciálních sil a pluku Azov,“ uvedl Simonov. Ukrajinské síly prý mají těžké ztráty, a proto jsou neustále rotovány.

„Mapa jasně odpovídá na otázku, proč není postup v tomto směru tak rychlý, jak bychom si přáli,“ dodává Simonov.

I když je u Bachmutu řada vojáků z různých uskupení a opravdu probíhá častá rotace kvůli těžkým bojům, je Simonovo tvrzení značně přehnané. Každá brigáda čítá v plném stavu kolem 4000 vojáků. Na začátku války měla Ukrajina 38 pěchotních a tankových brigád.

Tento počet se po ruské invazi zvýšil, není však reálné, aby v oblasti Bachmutu byla víc než polovina ukrajinské armády. „Tohle číslo je přehnané i na propagandu,“ podotkl jeden z diskutujících na Twitteru.

Podle západních analytiků leží vysvětlení pomalého postupu wagnerovců jinde. Do dobře opevněných pozic nahánějí ruští velitelé vojáky v několika vlnách. Nejprve jsou to špatně vycvičení trestanci, kteří slouží víceméně jako potrava pro děla. Pokud se jim podaří obsadit pozici, následují lépe vycvičení wagnerovci.

Tento způsob boje je i pro ukrajinskou armádu velice náročný na lidské síly i techniku, obranné pozice ale zatím relativně s přehledem drží. Podle Institutu pro studium války (ISW) navíc ruská ofenziva kulminuje. To znamená, že dosáhla bodu, ve které jednotky nejsou schopny pokračovat ve stávajících operacích. Wagnerovcům totiž docházejí lidské zdroje, podle zpráv posílají do útoku stále menší a menší skupiny vojáků.

Ruská ofenziva u Bachmutu se blíží vrcholu, míní američtí analytici

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám