Hlavní obsah

Rusové nasadili během ofenzivy na Vovčansk jednotky Afrického sboru

Ruská armáda minulý týden nasadila během ofenzivy na ukrajinské město Vovčansk v Charkovské oblasti jednotky Afrického sboru, které se mimo jiné skládají z bývalých žoldnéřů Wagnerovy skupiny, jež byla loni po smrti Jevgenije Prigožina formálně rozpuštěna. Informuje o tom britské ministerstvo obrany ve své pravidelné denní svodce.

Foto: Evgeniy Maloletka, ČTK/AP

Žurnalisté v Charkově reportují o ruských útocích (ilustrační foto)

Článek

Podle britského rezortu obrany Rusko „téměř jistě“ přesunulo jednotky Afrického sboru k ukrajinským hranicím v průběhu dubna 2024, a to právě v rámci příprav na ofenzivu ve směru na Charkov. „Je vysoce pravděpodobné, že Rusko posiluje svou válku na Ukrajině prostředky dříve vyčleněnými pro Afriku,“ tvrdí Britové.

Africký sbor ruského ministerstva obrany se skládá z více než dvou tisíc řadových vojáků a důstojníků, ale také ze zkušených žoldnéřů. Mnoho z nich dříve sloužilo u wagnerovců, uvedlo ministerstvo ve svodce s tím, že tyto jednotky byly dříve „s největší pravděpodobností“ nasazeny také v Sýrii, Libyi, Burkině Faso a Nigeru.

V polovině dubna američtí analytici z Institut pro studium války (ISW) uvedli, že se Ruská federace snaží pro Africky sbor naverbovat nové vojáky. Už tehdy ale zdroj obeznámený s věcí prohlásil, že se jedná o zástěrku a pravým účelem je nábor mužů pro nasazení do pohraniční Bělgorodské oblasti, což teď britský rezort obrany potvrdil. Bělgorodská oblast sousedí s Charkovskou oblastí, kde Rusové v květnu otevřeli novou frontu.

Došlo na Prigožinova slova. Putin provádí čistku přesně podle jeho scénáře

Evropa

Africký sbor byl vytvořen ruským ministerstvem obrany krátce po rozpadu Wagnerovy skupiny. Kromě zmíněných afrických zemí působí také v Mali nebo ve Středoafrické republice, kde se ještě koncem prosince podílel na ochraně prezidenta Faustina-Archange Touadéry.

V souvislosti s útoky na pohraniční oblasti zdroj blízký Kremlu, který si přál zůstat v anonymitě, agentuře Bloomberg sdělil, že Ruská federace byla přinucena odklonit své síly z frontové linie na Ukrajině a poslat je bránit Bělgorodskou oblast. „Válka se vede na ruském území,“ řekl zdroj agentuře.

Rusko stahuje vojáky z fronty. Posílá je bránit Bělgorodskou oblast

Evropa

Výběr článků

Načítám