Hlavní obsah

Na domky Ukrajině poslali čtenáři Práva a Novinek přes půl milionu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Skoro 600 tisíc korun už darovali čtenáři Práva a zpravodajského serveru Novinky na mobilní domky pro Ukrajince, kteří kvůli bombardování přišli o střechu nad hlavou.

Domky pro UkrajinuVideo: Archiv Viktorie Lysákové

 
Článek

Díky těmto financím už má nové bydlení vdova Tamila, seniorka Irina i manželé Lilie a Petro, jejichž syn málem zahynul při raketovém útoku. „Jsme neskonale vděční,“ uvedla Lilie.

Stále mě kontaktují další lidé. Zažíváme nebývalou štědrost
Jiří Preis, koordinátor sbírky

Zázemí pro další se připravuje. „Je to zázrak,“ radovala se 41letá Viktoria Lysáková z Kyjeva, která pomoc zprostředkovala a jež dříve studovala v České republice. Když ale vypukla válka, zůstala se svým manželem Sergejem a dětmi v rodné zemi a všichni se stali dobrovolníky.

Foto: Foto archiv Viktorie Lysákové

Vdova Tamila (vpravo) s Viktorií Lysákovou v mobilním domku. Její domov zcela zničila raketa.

O jejich pomoci lidem v nouzi jsme nedávno zveřejnili článek, který měl nebývalý ohlas. Začaly se ozývat desítky zájemců a chtěly na jejich práci přispět. „Do konce minulého roku jsme vybrali 580 tisíc korun, které jsme už na Ukrajinu poslali. Ale stále mě kontaktují další lidé. Zažíváme nebývalou štědrost,“ sdělil jeden z koordinátorů sbírky Jiří Preis.

Češi přispívají na mobilní domky na Ukrajině. Lidé pláčou štěstím, líčí dobrovolnice

Domácí

Přespávala v práci

Lysákovi už předali 150 mobilních domků, poslední tři právě díky podpoře našich čtenářů.

Provizorní zázemí za zhruba 110 tisíc korun poskytuje kuchyň, místo na spaní, koupelnu a toaletu.

Lidé dostanou ještě základní vybavení, přímotop, spacák a potraviny. „Jeden domek dostala sedmdesátiletá Tamila z Irpině. Je vdova, syn jí zemřel. Ruská raketa zničila její dům, ten skoro celý shořel. Bydlela u sousedů,“ nastínila Viktorie, která jako tlumočnice spolupracuje s českým velvyslanectvím v Kyjevě.

Foto: Foto archiv Viktorie Lysákové

Zničený dům vdovy Tamily z Irpině.

Nové zázemí má také podobně stará Irina z vesnice Mostišče u Hostomelu, jejíž dům je kvůli bombardování neobyvatelný. Přivydělává si jako uklízečka, a tak dlouhé měsíce přespávala v práci. „Vedoucí jí ale teď řekl, že má poslední týden a pak už musí odejít. S pomocí jsme přišli právě včas,“ vyprávěla.

Rusko se snaží hodit vinu za mrtvé v Makijivce na mobilizované vojáky

Válka na Ukrajině

Podpory se dočkali rovněž Lilie a Petro z nedaleké vsi Ozera. Jejich desetiletého syna Nazarije zavalila při raketovém útoku zeď domu. „Z trosek ho vytáhla maminka, která s ním tehdy byla uvnitř. Chlapec byl celý od krve, měl hodně střepů v obličeji. Naštěstí se ho podařilo zachránit,“ líčila Viktoria.

Nazarij utrpěl šok, od té doby málo komunikuje, nemůže sledovat zprávy. „Otec se snažil o rodinu postarat, bohužel přišel o zaměstnání. Dílna, kde pracoval, je zničená. A poškozený dům nemohli v zimě vytopit,“ doplnila.

Dobrovolníci se nejvíce soustředí na Kyjevskou oblast. Vždy pečlivě rozmýšlejí, koho podpoří. Situaci si ověřují také u starostů či sousedů. „Čtvrtý domek za peníze z Česka chceme instalovat příští týden. Pojedeme za dvaadevadesátiletou babičkou do Irpině, abychom zjistili víc informací,“ řekla Viktoria s tím, že uchazeče o další azyl teprve vybírají.

Podle ní je právě pomoc jediným lékem na beznaděj, kterou často opuštění či potřební na Ukrajině prožívají. „Dojímá je, když slyší, že Češi na ně myslí a podporují je. Každý z nich stále opakuje, ať vám vyřídíme, jak moc si toho váží,“ zdůraznila Viktoria.

Dárcovství přes krizi láme rekordy

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám