Hlavní obsah

Rusové mají nové vrtulníky, Zelenskyj varuje před další ofenzívou

Moskva/Kyjev

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve videovzkazu z úterního večera zopakoval varování, že Rusko zahájí velkou ofenzívu. Kremelská agentura TASS mezitím oznámila, že ruská armáda převzala modernizované vrtulníky.

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Ruské bitevní vrtulníky Kamov Ka-52 Alligator nad Rudým náměstím

Článek

„Nemáme pochyb o tom, že současní vládcové Ruska vrhnou všechno, co jim zbylo, a všechno, co mohou shromáždit, do pokusu obrátit chod války a přinejmenším odložit svou porážku,“ řekl Zelenskyj. Dodal, co je potřeba udělat: „Musíme narušit ruský scénář. Připravujeme se na to. Teroristé musí prohrát i pokus o novou ofenzívu.“

Objevily se i spekulace, že se Rusko pokusí znovu dobýt Kyjev. Rozsáhlý útok by měl přijít, až zem promrzne, což umožní pohyb vojenské techniky, která v rozměklém terénu mimo cesty často uvázne.

Ruská armáda dostává nové vrtulníky

Že se Rusko připravuje na tvrdé boje, je jasné i z informací o dodávkách nových zbraní. Ve středu agentura TASS informovala, že ruská armáda dostala od Arseněvského leteckého závodu v Přímoří na východě Ruska první desítku modernizovaných bitevních vrtulníků Ka-52M.

Neexistují žádné zázračné zbraně, ukázala válka na Ukrajině. Je to varování i pro Česko

Zbytečná válka

„První Ka-52M už byly předány ruské armádě. V roce 2023 budou dodávky modernizovaných stroj pokračovat, sdělil zdroj TASSu.

Rusko ve válce na Ukrajině přišlo podle webu Oryx, mapujícího zdokumentované ztráty techniky, o třicet vrtulníků Ka-52, z nichž dvacítka byla sestřelena, další pak byly zničeny na zemi.

Modernizovaná verze dostala silnější kompozitní pancéřování kabiny a klíčových systémů i nový systém, mající vrtulník ochránit před protileteckými raketami. Vybaven je i lepšími pozorovacími systémy s větším dosahem a lepším počítačovým systémem. Ka-52M bude moci nosit stejnou výzbroj jako konkurenční Mi-28 včetně protitankových střel VichrM a střel Izdělije 305 s dosahem 100 km. Ka-52M byl už loni testován v boji na Ukrajině.

Ukrajinský útok na ruskou základnu zanechal stovky vdov a sirotků, volají po pomstě

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám