Hlavní obsah

Rusové chystají směrem na Lyman zemljanky jako ochranu před drony

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruští vojáci se na Ukrajině připravují na zimu, uvedlo ruské ministerstvo obrany. Ve směru na Lyman, tedy na úseku fronty mezi Svatovým a Kreminnou, kde se pokoušejí postupovat, budou dobře chráněné zemljanky.

Foto: Alex Babenko, ČTK/AP

V Donbasu už nastupuje zima (záběr je z okolí Bachmutu)

Článek

„Vojáci motostřeleckého pluku Centrálního vojenského okruhu připravují oblast na zimní podmínky. Na pile, kterou poskytla Uljanovská oblast v rámci humanitární pomoci, řežou kmeny na prkna a připravují kulatinu pro kryty, zemljanky a okopy i pro místa, kde se stravují a kde se myjí. V již vykopaných zemljankách pokládají podlahy a budují příčky, aby se tam mohl ubytovat personál,“ uvedlo v pátek ministerstvo podle TASSu.

Ministerstvo dodalo, že při budování okopů zemljanek se klade důraz na ochranu vojáků před dělostřeleckou palbou a drony s náložemi. Zemljanky proto mají trojité stropy zasypané zeminou. V polní zámečnické dílně svařují kamna pro zákopy a zemljanky a vytvářejí opěry pro zákopy.

Zpráva nejen ukazuje, že logistické zajištění mají ruští vojáci špatné, když si musejí svařovat i kamna, ale také to, jak velký problém přestavuje pro ruské jednotky ukrajinská dělostřelecká palba. Budování dobře chráněných zemljanek však také naznačuje, že ruské velení nepočítá s dalším rychlým postupem na Lyman a za ním ležící Slovjansk.

Ruské síly přitom v tomto úseku fronty ještě tento týden postoupily, uvedl Institut pro studium války. Nejenže pronikly k Synkivce osm kilometrů severovýchodně od Kupjansku, ke kterému se tak přiblížily, ale postoupily i přímo na Lyman u Torského a jižně od Stělmachivky.

Žádný pat, Ukrajině by stačilo dodat víc zbraní

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám