Hlavní obsah

Ruský iljušin sestřelily rakety Patriot, prohlásil Putin. Ukrajinský zločin z neopatrnosti, vysvětlil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruské letadlo Il-76 s ukrajinskými zajatci bylo sestřeleno americkým systémem Patriot. Prohlásil to ve středu podle agentury TASS ruský prezident Vladimir Putin s tím, že už to bylo „s jistotou zjištěno“. Podle Putina šlo o „ukrajinský zločin z neopatrnosti“. Moskva přitom nepředložila žádné důkazy o tom, že na palubě byli ukrajinští vojáci.

Foto: Profimedia.cz

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

Zásah patriotem už podle Putina potvrdila expertiza. „Střela byla odpálena z území kontrolovaného Ukrajinou,“ dodal podle agentury TASS ruský prezident.

„Pokud jde o to, že (Ukrajinci) sestřelili letadlo, v němž byli jejich vojáci, dá se předpokládat, že to udělali omylem. V každém případě je to zločin. V tomto případě, pokud tomu tak je, je to zločin z neopatrnosti,“ uvedl také šéf Kremlu.

Foto: Reuters

Ruští vyšetřovatelé zveřejnili záběry trosek zříceného iljušinu.

Rusko podle Putina bude trvat na mezinárodním vyšetřování této letecké havárie. Zúčastní se ho mezinárodní experti, kteří budou vyhodnocovat a analyzovat „dostupné materiální důkazy“.

Ruské vojenské dopravní letadlo Iljušin Il-76 se zřítilo 24. ledna u obce Jablonovo v Koročanském okrese v Bělgorodské oblasti. Podle ruského ministerstva obrany jej sestřelily ukrajinské ozbrojené síly protiletadlovou raketou odpálenou z oblasti obce Lipcy v Charkovské oblasti.

Rusko dokazuje nástup ukrajinských zajatců do letadla videem. Na záběrech je rozeznat nejde

Evropa

Rusové tvrdí, že na palubě bylo 65 ukrajinských zajatců, které iljušin přepravoval z letiště Čkalovskij do Bělgorodu, šest členů posádky a tři příslušníci doprovodu. Havárii letounu nikdo nepřežil.

Kyjev sestřelení letounu nepotvrdil ani nepopřel. Uvedl také, že Rusko dosud nepředložilo žádné důkazy o tom, co či koho stroj přepravoval. Podle ukrajinské verze šlo o rakety do protivzdušného systému S-300.

Aby se lidé na Ukrajině dozvěděli, co se reálně stalo. Putin slibuje rychlé vyšetření pádu iljušinu

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám