Hlavní obsah

Rusko dokazuje nástup ukrajinských zajatců do letadla videem. Na záběrech je rozeznat nejde

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruští vyšetřovatelé zveřejnili video, které údajně ukazuje nástup ukrajinských válečných zajatců do ruského letounu Il-76 ruských leteckých sil, který podle Moskvy později ukrajinské síly sestřelily v ruské Bělgorodské oblasti. Na zrnitých záběrech z dálky jsou vidět jedoucí automobily vedle letadel, nelze však rozeznat žádné osoby. Kyjev opakovaně upozorňuje, že chybí důkazy, kdo byl či co bylo na palubě.

Rusko dokazuje nástup ukrajinských zajatců do letadla videem. Na záběrech je rozeznat nejdeVideo: Reuters

 
Článek

„Záběry ukrajinských válečných zajatců nastupujících do letadla Il-76, které se v důsledku teroristického činu zřítilo v Bělgorodské oblasti,“ hlásá popisek u videa, které na svém telegramovém účtu zveřejnil Vyšetřovací výbor Ruska (SKR), jenž sehrává roli federální kriminální centrály.

Ruští vyšetřovatelé už dříve v pátek ohlásili i údajný nález částí těl s ukrajinským tetováním a ukrajinských dokladů v oblasti, kde se ve středu ruský vojenský transportní letoun Il-76 zřítil. 

Ruský prezident Vladimir Putin zopakoval předchozí tvrzení Moskvy, že Kyjev sestřelil letadlo plné ukrajinských válečných zajatců. V troskách letadla se podle něj našla střela, která odpovídá buď americkému systému Patriot, nebo raketovému systému francouzské výroby.

Aby se lidé na Ukrajině dozvěděli, co se reálně stalo. Putin slibuje rychlé vyšetření pádu iljušinu

Evropa
Foto: Russian Investigative Committee, Reuters

Ruští vyšetřovatelé po pádu letadla Il-76

Rusko má výlučný přístup k místu zřícení letadla, a tak není možné nezávisle ověřit tvrzení, co se stalo a jaké důkazy vyšetřovatelé získali, poznamenala agentura Reuters. Kyjev zatím vyzval k mezinárodnímu vyšetřování. Odmítl ruské tvrzení, že byl předem upozorněn na letadlo s válečnými zajatci nad Bělgorodskou oblastí, ačkoliv připustil, že plánovaná výměna válečných zajatců mezi Ukrajinou a Ruskem ten den neproběhla.

Ukrajina také poukázala na nesrovnalosti v údajném seznamu Ukrajinců, který zveřejnila ruská média, a uvedla, že někteří z nich již byli osvobozeni a vrátili se do vlasti při předchozí výměně zajatců.

Ruská státní média uvedla, že černé skříňky z letadla byly doručeny do speciální laboratoře ministerstva obrany v Moskvě a vyšetřovatelé pracovali na jejich dešifrování.

Letoun spadl v Bělgorodské oblasti nedaleko od hranic s Ukrajinou, která se už skoro dva roky brání ozbrojené ruské agresi. Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že v letadle bylo celkem 74 lidí, včetně 65 zajatých ukrajinských vojáků připravených k výměně.

Co se ví a neví o zřícení iljušinu v Bělgorodské oblasti

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám