Hlavní obsah

Rusku kvůli válce na Ukrajině přibyla armáda invalidů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rekordní růst zaznamenal počet invalidů v Rusku. Podle webu The Moscow Times je největší od dob první čečenské války. Ke konci loňského roku vzrostl počet příjemců invalidních důchodů o 91 700, uvedl web s odvoláním na údaje sociálního fondu, který tyto penze vyplácí.

Foto: ČTK/AP

Ruští vojáci. Ilustrační foto

Článek

Celkový počet invalidních důchodců v Rusku, zemi s přibližně 146 miliony obyvatel, dosáhl 2,225 milionu, což je maximum za posledních sedm let.

Jejich počet se zvyšuje nejvyšším tempem od roku 1997, uvedl web The Moscow Times. Tehdy se „do civilu“ vraceli veteráni první čečenské války a počet příjemců invalidních důchodů se během roku zvýšil o 271 000.

Skoro dvě desetiletí se počet invalidních důchodců v Rusku ustavičně snižoval: v roce 2001 jich bylo 4,822 milionu, v roce 2019 jen 2,043 milionu, nejméně za celé moderní dějiny Ruska, poznamenal portál.

Foto: Thomas Kulidakis, Právo

Protézy. Ilustrační foto

Dodal, že pak na pozadí pandemie začalo množství handicapovaných zase pomalu růst a po vpádu vojsk na Ukrajinu se proces zrychlil: za dva roky počet příjemců invalidních důchodů vzrostl skoro o 100 000 – a tolik mužů například žije ve městech, jako jsou Pskov či Nachodka.

Budou potřeba desítky tisíc protéz

Ruský prezident Vladimir Putin, který do války poslal řadové jednotky, pak 300 000 zmobilizovaných vojáků ze zálohy a desítky tisíc trestanců a vojáků s kontraktem, přišel podle odhadů Pentagonu o zhruba 300 000 mužů.

K přibližně 60 000 zabitým je třeba připočíst čtyřnásobně vyšší počet raněných, tedy přibližně 240 000. Polovina z těžce raněných podle webu přišla o končetiny.

Jsme jen kusy masa, popisují trestné oddíly ruské armády

Zahraniční

Shodná čísla koncem loňského roku oznámilo ministerstvo práce. Více než polovina případů invalidity, 54 procent, mezi účastníky „speciální vojenské operace“, jak se v Rusu válka na Ukrajině povinně nazývá, je spjata s amputací končetiny, uvedl náměstek ministra práce Alexej Vovčenko.

„To je skutečně výrazný problém, to je hodně,“ připustil. Asi pětina amputací připadá na horní končetiny, 80 procent na dolní.

Ministerstvo odhaduje, že v Rusku ročně přibude 60 000 až 70 000 invalidů s amputacemi. Alespoň taková je jeho prognóza poptávky po protézách „v nejbližší době“, zahrnutá do novely zákona o sociální ochraně postižených.

Před válkou Rusům stačilo přibližně 5500 náhražek rukou a 22 000 nožních protéz, dodal server s odvoláním na výrobce protéz.

Rusko přišlo o 400 tisíc mužů, ukrajinské ztráty jsou pětkrát nižší, řekl Zelenskyj

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám