Hlavní obsah

Rusko Kerčský most mohlo vyhodit do povětří samo, říká Podoljak

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vedoucí kanceláře ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljak řekl, že si Rusové mohli v pondělí ráno odpálit Kerčský most sami. Podle něj se to Moskvě hodilo, aby obvinila Ukrajinu z terorismu nebo vytvořila štít z civilistů, který by kryl pozemní koridor na Krym. Informuje o tom ukrajinský list Ukrinform.

Foto: Profimedia.cz

Šéf ukrajinské prezidentské kanceláře Mychajlo Podoljak

Článek

„Vzhledem k množství destrukce, kterou jsme viděli, vzhledem k psychoemocionálnímu stavu, v němž Rusové vše komentují, mohli explozi využít k prosazení vlastních zájmů,“ citoval Ukrinform Podoljaka.

Vedoucí kanceláře prezidenta to vysvětlil tím, že by tím Rusko dostalo další možnosti ke stupňování tématu „Ukrajina páchá teroristické útoky“. To prý podle Podoljaka dělá Ruská federace pořád dokola. Označil to za „primitivní propagandistickou techniku“.

V této souvislosti připomněl, jak Moskva obvinila Ukrajinu z údajného vyhození vodní elektrárny Kachovka do povětří nebo možného útoku na Záporožskou jadernou elektrárnu.

Excelentní improvizace: K útoku na Kerčský most použili Ukrajinci upravené vodní skútry Kawasaki

Válka na Ukrajině

Dalším důvodem podle Podoljaka je i „zastrašení“ Rusů, kteří by pak mohli jít ochotněji do války a v ní zemřít.

Uvedl také, že by situace mohla pomoct zlepšit pověst ruského prezidenta Vladimira Putina, která utrpěla po pokusu o vzpouru šéfa wagnerovců Jevgenije Prigožina.

Nelegálně legální

Poradce Zelenského zároveň zdůraznil, že Kerčský most je „legálně nelegálně“ vybudovaný logistický objekt, jenž je pro Rusy klíčový při zásobování vojenskou technikou téměř celého dočasně okupovaného ukrajinského území.

V souvislosti s tím také připomněl, že mezinárodní právo Ukrajině dává možnost zničit na dočasně okupovaném území vše, co je „jakýmkoli způsobem okupační“ a co by mohlo vést ke zničení ukrajinské infrastruktury a zabíjení Ukrajinců.

K výbuchu, který si vyžádal dva mrtvé dospělé a jedno zraněné dítě a který poničil severní část mostu, došlo podle ruské Národní protiteroristické radě (NAK) v pondělí v 3:05 (2:05 SELČ). Moskva incident následně označila za teroristický a na mostě zastavila provoz. Ten byl později částečně v jednom směru obnoven.

Prchající Rusové

Po explozi na Kerčském mostě se vytvořila několikakilometrová kolona Rusů, kteří se se svými vozy pokoušeli v rychlosti opustit Krymský poloostrov.

„Motoristé, kteří ujíždějí z Krymu směrem k Melitopolu v Chersonské oblasti, utvořili zácpu o délce více než pěti kilometrů,“ uvedl s odvoláním na Telegram agentury Ria Novosti Ukrinform.

Podle některých zdrojů se měla zácpa rozrůst až na 25 kilometrů.

Satelitní snímky zachytily poškození Kerčského mostu

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám