Hlavní obsah

Satelitní snímky zachytily poškození Kerčského mostu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Satelitní fotografie společnosti Maxar Technologies zachytily stav Kerčského mostu, který byl po pondělím útoku vážně poškozen. Snímky ukazují, že byla významně poznamenána jeho severní část, kde se o několik metrů posunula vozovka.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Poškození Kerčského mostu

Článek

Podle ruské Národní protiteroristické rady (NAK) k incidentu, který si vyžádal dva mrtvé dospělé a jedno zraněné dítě, došlo v pondělí v 3:05 (2:05 SELČ). Moskva na mostě zastavila provoz a útok označila za teroristický.

Podle NAK byla poškozena jedna sekce vozovky na části mostu pro automobily. Ruskojazyčná BBC dále uvedla, že mělo dojít k poškození nosných pilířů. To ale ruské ministerstvo dopravy nepotvrdilo.

Foto: Maxar Technologies, Reuters

Poškozena měla být severní část mostu.

Satelitní snímky společnosti Maxar nemohou tvrzení zpravodajské televize BBC potvrdit ani vyvrátit. Pilíře na nich vidět nejsou.

Bezposádkové čluny

Ihned po útoku se spekulovalo, že jej měly mít na svědomí bezposádkové drony. To potvrdila i NAK. Server RBK následně z útoku obvinil Ukrajinu. „Most byl napaden na dálku ovládanými čluny. Bylo těžké se k mostu dostat, nakonec to ale bylo možné,“ uvedl RBK s odkazem na svůj zdroj z ukrajinské tajné služby SBU.

Agentura Reuters s odkazem na ruský kanál na Telegramu Gray Zone uvedla, že byly slyšet dva silné výbuchy v 3:04 a 3:20 místního času. Zaútočit měly zřejmě dva čluny.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Poškození Kerčského mostu

Ukrajina poškození Kerčského mostu zatím příliš nekomentovala. Novináři se ale na výbuch zeptali ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, který s velkým úsměvem na tváři odpověděl, že „neví“, kdo jej odpálil.

Obnovený provoz

Ihned po explozích ruské úřady zastavily provoz a vyzvaly obyvatele, aby most nepoužívali. Přerušena byla jak automobilová doprava, tak i železniční.

To se ale částečně změnilo v pondělí večer, jak informoval britský deník The Guardian.

„Automobilová doprava na Krymském mostě byla obnovena v nejvzdálenějším pravém jízdním pruhu,“ uvedl místopředseda ruské vlády Marat Chusnullin.

Kerčský most je po útoku vodních dronů vážně poškozen

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám