Hlavní obsah

Rusko se snaží hodit vinu za mrtvé v Makijivce na mobilizované vojáky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Ruské ministerstvo obrany se zřejmě snaží svalit vinu za špatnou strategii řízení bezpečnosti a rizik vojenských operací (OPSEC) na představitele Doněcké lidové republiky (DLR) a mobilizované jednotky. Uvádí to analytici z washingtonského Institutu pro studium války (ISW).

Následky ostřelování MakijivkyVideo: Reuters

 
Článek

Vzájemné obviňování v ruském informačním prostoru přišlo po pondělním úderu ukrajinských jednotek na základnu v Makijivce. Podle Ukrajinců přišlo o život na 400 ruských vojáků. Rusko sice přiznalo výrazně nižší ztráty (63), i tak se ale jedná o vysoké číslo, a to vzhledem k tomu, že Moskva nemá v povaze ztráty na Ukrajině přiznávat.

Představitelé pořádkových sil DLR ruským státním kanálům řekli, že úspěšnost ukrajinského útoku souvisí s tím, že ruští vojáci porušili operační bezpečnost použitím osobních mobilních telefonů. Tím vyzradili svou pozici Ukrajincům, kteří provedli přesný úder na základnu.

Prokremelská média a vojenští blogeři k tomu dodali, že by ruské síly neměly podněcovat ukrajinskou schopnost využívat špatné postupy OPSEC na frontě a vyzvali Kreml, aby zpřísnil pokyny pro používání osobních mobilních telefonů ruských vojáků.

Někteří blogeři informovali také o tom, že vojenští velitelé požadují odstoupení šéfa DLR Denise Pušilina. Tyto zprávy pomáhal svými komentáři rozšířit také náměstek ministra vnitra Luhanské lidové republiky Vitalij Kiseljov, ačkoli v samotném příspěvku na Telegramu dále šéfa samozvané republiky brání. „Šéf DLR neřídí armádu, to je výsadou ruského ministerstva obrany a armáda to dobře ví,“ konstatoval.

Analytici z ISW usuzují, že se ruské ministerstvo obrany možná záměrně spoléhalo na to, že představitelé DLR obviní mobilizované vojáky z porušení OPSEC. Ministerstvo se tímto krokem snaží zbavit zodpovědnosti, která by padla právě na představitele DLR.

HIMARS v akci. Ukrajinci si vzali na mušku kasárny u Doněcku, hlásí 400 mrtvých

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám