Hlavní obsah

Rusko prý přišlo na Krymu o nejmodernější raketový systém S-400 Triumf

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

K masivním výbuchům došlo ve středu na Krymu nedaleko obce Olenivka na mysu Tarchankut. Podle tvrzení ukrajinské vojenské rozvědky citované listem Ukrajinska pravda byl zničen ruský raketový komplet středního a velkého dosahu S-400 Triumf.

Ukrajinci odstřelili Rusům protiraketový systém S-400Video: Reuters

 
Článek

„V důsledku explozí je zničeno jak odpalovací zařízení, tak rakety a vojenský personál,“ uvedlo tiskové oddělení rozvědky, aniž by výslovně uvedlo, že jde o důsledek ukrajinské akce.

Podle agentury RBK-Ukrajina došlo v Olenivce k sedmi výbuchům deset minut po desáté hodině místního času.

S-400 Triumf je vysoce výkonný a pokročilý ruský protiletadlový zbraňový systém, který dokáže selektivně odpalovat několik druhů raket zároveň a zasahovat cíle na vzdálenost stovek kilometrů. Používá velmi drahé, výkonné a nedostatkové rakety.

Foto: MAIN INTELLIGENCE DIRECTORATE OF THE MINISTRY OF DEFENSE OF UKRAINE, Reuters

Ukrajinci odstřelili Rusům protiraketový systém S-400

„Vzhledem k omezenému počtu takovýchto systémů ve výzbroji Ruska jde o velmi bolestivý zásah protivzdušné obrany nepřítele, který bude mít významný vliv na další vývoj situace na poloostrově,“ napsala Ukrajinska pravda s odvoláním na vojenskou rozvědku.

Nedlouho předtím Petro Andrjuščenko, poradce ukrajinského starosty Mariupolu, na svém telegramovém účtu uvedl, že v Krymu byl zasažen ruský protilodní systém Bastion a také poškozeny radiolokační stanice.

Ruské zdroje o zničení S-400 na Krymu do brzkého odpoledne neinformovaly.

Rusové začali v Černém moři patrolovat na námořních trasách do Oděsy

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám