Hlavní obsah

Rusko předalo protest kvůli údajnému zapojení Británie do útoku na Krymu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruské ministerstvo zahraničí si ve čtvrtek předvolalo britskou velvyslankyni Deborah Bronnertovou a předalo jí protest, který se týká údajného zapojení Británie do ukrajinského útoku na ruskou Černomořskou flotilu. Informovala o tom agentura Reuters.

Foto: Profimedia.cz

Britská velvyslankyně v Rusku Deborah Bronnertová

Článek

Moskva tvrdí, že ukrajinské drony v sobotu zaútočily na ruské lodě v přístavu Sevastopol a nejméně jednu z nich poškodily.

„Tímto krokem jsme zdůraznili, že tyto konfrontační činy ze strany Británie představují riziko dalšího zhoršení situace a mohou vést k nepředvídatelným a nebezpečným důsledkům,“ uvedla ruská diplomacie v prohlášení.

Bronnertová strávila na ministerstvu asi půl hodiny, při dopoledním příjezdu k sídlu úřadu na místě byli demonstranti, kteří provolávali protibritská hesla.

Ponižující ztráta pro Rusy. Stahují se z Chersonu

Válka na Ukrajině

Londýn odmítá, že by se na sobotním útoku drony, o němž hovoří Moskva, jakkoli podílel. Ukrajina se k němu nepřihlásila.

Ruský prezident Vladimir Putin už dříve obvinil Británii, že stála za sabotáží, která poškodila plynovody Nord Stream 1 a 2 na dně Baltského moře. Také toto obvinění Británie označila za lživé.

Kvůli útoku v Sevastopolu Rusko o víkendu oznámilo, že pozastaví plnění dohody o vývozu ukrajinského obilí. Ve středu ale Putin řekl, že Rusko dostalo neupřesněné záruky, že se podobný útok nebude opakovat, a proto Rusko bude dohodu plnit dál.

Rusko tvrdí, že má od Ukrajiny záruky k lodím s obilím. Žádné jsme nedali, odpověděl Kyjev

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám