Hlavní obsah

Rusko postupuje i přes tlak ze strany Ukrajiny na Bachmut, uvádí Londýn

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rusko se i přes protiútok ukrajinských sil nadále pokouší o ofenzivu v centrální části Donbasu, zejména u města Bachmut. Ruské síly k němu za poslední týden postoupily asi o dva kilometry, uvedla v pondělí britská vojenská rozvědka.

Foto: Reuters

Ukrajinský voják střílí na ruské pozice

Článek

„Ukrajinské útočné operace vyvíjejí tlak na ruské síly jak na severovýchodě, tak v Chersonské oblasti na jihu,“ píše britská rozvědka v pravidelném hodnocení situace na bojišti.

Rusko se snaží převzít kontrolu nad Bachmutem. Strategicky významné město výrazně poničené ostřelováním leží v Doněcké oblasti, téměř na frontové linii.

Na Bachmut ruští vojáci postupují na dvou osách. Moskva využila pro ofenzivu nejen žoldnéře z Vagnerovy skupiny, ale také skupinu naverbovanou v ruských trestaneckých koloniích, uvádí britská rozvědka.

Snahy Ruska o postup na Donbase zdůrazňují nutnost dosáhnout operačního úspěchu, ale i neflexibilní plán celé operace, dodává Londýn.

Ukrajinské síly od konce léta zahájily na severovýchodě země protiofenzivu, bleskově postoupily v Charkovské oblasti a dobyly zpět několik měst v Doněcké oblasti včetně Lymanu.

Reklama

Výběr článků

Načítám