Hlavní obsah

Velká ruská ofenziva může přijít už 24. února, míní ukrajinský ministr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Rusko připravuje na výročí invaze novou velkou ofenzivu, prohlásil ukrajinský ministr obrany Oleksij Reznikov. Odstartovat by mohla už 24. února. Ministr proto vyzval země NATO k nové vojenské pomoci.

Ukrajinský dron shodil bombu na ruské vojáky v zákopuVideo: Reuters

 
Článek

„Nemůžeme ztratit iniciativu… Myslíme si, že vzhledem k tomu, že oni (Rusové – pozn. red.) žijí v symbolice, mohou kolem 24. února něco zkusit. Nepodceňujeme našeho nepřítele,“ prohlásil.

Nová ofenziva by mohla také souviset s oslavami ruského svátku Dne obránců vlasti, který si země připomíná 23. února, píše server stanice BBC.

Ruský prezident Vladimir Putin již loni v září oznámil všeobecnou mobilizaci 300 tisíc vojáků, která byla podle něj potřebná k zajištění „územní integrity země“.

Ukrajinský ministr obrany se ale domnívá, že skutečný počet vojáků nasazených na Ukrajinu může být daleko vyšší. Podle Reznikova Moskva pro budoucí ofenzivu zmobilizovala na 500 tisíc vojáků.

Foto: Julie Sebadelha, Reuters

Ukrajinský ministr obrany Oleksij Reznikov na návštěvě Paříže.

„Oficiálně jsme oznámili 300 tisíc, ale když vidíme vojáky na hranicích, pak je to podle našich odhadů mnohem více,“ uvedl ministr obrany. BBC poznamenává, že podobné informace v podmínkách války nelze nezávisle ověřit.

Ministr se domnívá, že ruské síly mohou „provést ofenzivu ve dvou směrech, může to být Donbas, nebo to může být jih“.

„Říkáme našim partnerům, že i my bychom měli být připraveni co nejdříve. Proto potřebujeme zbraně, abychom odradili nepřítele, protože o všem ve válce rozhoduje iniciativa,“ uvedl ministr. Na mysli má především stíhačky. Francii už požádal o výcvik ukrajinských pilotů v letadlech, která pravděpodobně poskytnou spojenecké země.

Potřebujeme 200 stíhaček, žádá Ukrajina

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám