Hlavní obsah

Rusko nechystá pauzu v bojích

Washington/Kyjev

Rusko po ztrátě Chersonu, jehož páteční osvobození je významným vítězstvím Kyjeva, neplánuje na zbytek podzimu a zimu pauzu v bojových operacích. Podle washingtonského Institutu pro studium války (ISW) zřejmě zahájí další ofenzivu v Doněcké oblasti. Ukrajinci by pak podle něj mohli síly uvolněné po osvobození Chersonu nasadit v Luhanské oblasti.

Foto: Libkos, ČTK/AP

Ukrajinský voják odpálil minometný granát na ruské pozice u Bachmutu.

Článek

V Luhanské oblasti se Ukrajincům podařilo osvobodit 12 obcí včetně Makijivky, řekl její vojensko-civilní správce Serhij Hajdaj: „Oficiálně už ukrajinské ozbrojené síly osvobodily od vetřelců 12 obcí v Luhanské oblasti. Postup není jednoduchý, na každém metru tohoto území to jde těžko. Rusové měli čas se připravit a přivézt velké množství mobilizovaných.“ Osvobození Makijivky, kde před časem padlo na 500 opuštěných mobilizovaných ruských vojáků za jedinou noc, má otevřít cestu na Svatove.

„Ukrajina a její příznivci by měli využít Putinovy ​​chyby a pokračovat v protiofenzivě za okolností mnohem příznivějších pro Kyjev než pro Moskvu,“ uvedl ISW.

Vytlačení Rusů ze západního břehu Dněpru označil za výraznou porážku, protože na obranu Chersonu byly vyčleněny zbylé výsadkové jednotky i část nově mobilizovaných sil. Tyto síly, které se tvrdě bránily, utrpěly v bojích značné ztráty.

Ruská ofenziva v Doněcké oblasti

Ruské vedení sice dalo najevo, že se ruské jednotky vrátí a zahájí útok z východního břehu Dněpru, ale tato vyjádření považuje ISW pouze za symbolická. Místo toho se zřejmě Rusko soustředí na ofenzivu v Doněcké oblasti.

„Putin zřejmě umožnil (veliteli ruských sil na Ukrajině) Sergeji Surovikinovi stažení z Chersonu za podmínky, že spolu s nově mobilizovanými zaberou zbytek Doněcké oblast,“ uvedl ISW s odvoláním na vyjádření předsedy ukrajinského Střediska pro obranné strategie Andrije Zahorodňuka. Podle něj nejprve zesílí operace směrem na Bachmut, o který se bojuje od června, a pak u Vuhledaru.

Rusové o víkendu oznámili, že v neděli dobyli Majorsk, už ve čtvrtek sdělili, že obsadili Pavlivku, a záběry ukazují, že v neděli pronikli na západní okraj Opytného, uvedl ISW.

Ukrajinský generální štáb v pondělí uvedl, že se za posledních 24 hodin podařilo odrazit ruské útoky na sedm obcí, tři v Luhanské oblasti a čtyři v Doněcké. Bachmut a jeho okolí byly terčem silné palby.

ISW ale upozorňuje, že s výjimkou Bachmutu nemá oblast žádný významnější strategický význam. Navíc zahájit útok s nedostatečně připravenými mobilizovanými vojáky a boji vyčerpanými obránci Chersonu v době podzimní rasputice, kdy se nezpevněné cesty i pole mění v moře bláta, dává jen malou naději na úspěch.

Druhou možností, kterou ISW nezmínil, je varianta, že by ruské jednotky nezaútočily hned, ale počkaly si na mráz, kdy půda ztuhne, a pak zaútočily v zimě za vánic, jak to udělaly v roce 1941 pod Moskvou nebo o rok později u Stalingradu.

Putin čelí po stažení z Chersonu tlaku bojechtivých jestřábů

Válka na Ukrajině

Rusové si chystají obranu za Dněprem. Dalším cílem Ukrajinců Melitopol?

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám