Hlavní obsah

Rusové si chystají obranu za Dněprem. Dalším cílem Ukrajinců Melitopol?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rusové si na jihovýchodě Ukrajiny za Dněprem nachystali obrané linie a v nadcházejících dnech se po stažení z Chersonu nejspíš pokusí upevnit své pozice na levém břehu této řeky, uvedli v sobotu analytici z washingtonského Institutu pro studium války (ISW). List The New York Times napsal, že Ukrajinci zatím nedávají najevo, že by se chtěli v postupu zastavit.

Foto: Maxar Technologies, Bez zdroje

Most Darivka zničený ruskými silami při ústupu

Článek

ISW vychází ze satelitních snímků, které „naznačují, že si ruské jednotky připravily první a druhou obrannou linii jižně od řeky Dněpr“. Podle analytiků budou okupanti pravděpodobně v následujících dnech „pokračovat v úsilí o upevnění pozic na levém břehu“.

Satelitní snímky také dosvědčují tvrzení, které zaznívalo od ukrajinské ti ruské strany, že ruské jednotky zničily několik mostů přes řeku Dněpr: Antonivský most, železniční most poblíž Chersonu, most přes přehradu Nova Kachovka a také most Darivka přes řeku Inhulec.

Foto: Maxar Technologies, Bez zdroje

Poškozená část přehrady Nova Kachovka

Ukrajinské síly nyní dokončují osvobozování pravého břehu. Ruské ministerstvo obrany sice oznámilo stažení jednotek na levý břeh Dněpru k pátečním 5:00 ráno, nějací ruští vojáci však na pravém břehu ještě zůstali. Jsou pravděpodobně rozptýleni po celé oblasti a ukrajinské síly je tlačí k Dněpru. Někteří okupanti také při stahování mohli zůstat vzadu a pokouší se o partyzánskou činnost. Kolik jich může být, není jasné, píše ISW.

Ruské zdroje tvrdí, že stažení vojáků na východní břeh trvalo tři dny. Přesunout se mělo 20 tisíc vojáků a 3500 kusů vojenského vybavení.

Britové: Je to strategické selhání

Britské ministerstvo obrany, které se stahování ruských sil na levý břeh Dněpru se věnuje ve své pravidelné zprávě, má za to, že ruské stahování začalo zřejmě už 22. října, když Ruskem dosazená správa apelovala na civilisty, aby opustili Cherson.

„Je pravděpodobné, že se Rusko stále pokouší evakuovat síly z jiných území (Chersonské) oblasti na druhém břehu, aby zaujaly defenzivní pozice na východním (levém) břehu,“ uvádí resort.

Britové upozornili, že Cherson byl jediné oblastní hlavní město zabrané ruskými silami, a že jeho ztrátou značně utrpí pověst ruských sil. Britský ministr obrany Ben Wallace označil ústup za strategické selhání.

„Obyčejní Rusové se musí ptát: K čemu to všechno bylo?“ uvedl. Rusové podle něj invazí dosáhli akorát izolace a ponížení.

Nezávislý ruský zpravodajský portál Meduza v pátek večer upozornil, ruská státní televize o posledním vývoji v Chersonu prakticky mlčí. V relacích na Prvním kanálu, známé stanici spojované s prokremelskou propagandou, nebo na podobně zaměřené stanici Rossija 1  prý nepadla o stahování ruských vojáků z Chersonu ani zmínka.

„Ukrajina bude tlačit dál. Spojené království a mezinárodní společenství ji budou nadále podporovat, a i když je stažení vítané, nikdo nebude podceňovat pokračující hrozbu, kterou představuje Ruská federace,“ uzavřel Wallace.

Nikdy jsme se nevzdali a tady je výsledek. Zelenskyj potvrdil osvobození Chersonu

Válka na Ukrajině

List The New York Times napsal, že Ukrajinci nedávají najevo žádné známky, že by se na zimu chystali zastavit svůj postup a že se stále častěji objevují náznaky, že se připravují na novou pozemní ofenzivu mezi dvěma frontami (u Chersonu na jihu a Bachmutu na východě), a to přes Záporožskou oblast směrem na Melitopol.

Rusové by tak mohli přijít o celou jižní část Ukrajiny, kterou dobyli po invazi z 24. února.

To je také zřejmě důvod, proč Kyjev nechce za současné situace jednat o míru. Ukrajinci už dříve dávali najevo obavy, že by zimní utlumení bojů mohli Rusové využít k posílení svých pozic, mírové rozhovory podmiňují odchodem Rusů z ukrajinského území.

Kyjev připustil jednání s Moskvou. Když vrátí území

Válka na Ukrajině

Vladimir Rogov z Ruskem dosazené správy okupované části Záporožské oblasti uvedl, že Ukrajina posiluje svá uskupení v záporožském směru. „Obranná linie sílí každým dnem,“ prohlásil podle agentury TASS.

Obranu podle něj posilují jednotky uvolněné stažením z Chersonu, ale Ukrajinci nasazují dobře vycvičené jednotky, ostřílené z bojů a posílené i „žoldnéři z více než 40 zemí“, včetně 5000 Poláků. „Situace není jednoduchá, ale je pod kontrolou. Chlapci tvrdě brání postavení. Linie obrany sílí každým dnem,“ řekl.

TASS připomněl předchozí Rogovovo prohlášení, že ukrajinskou prioritou je dobýt Záporožskou jadernou elektrárnu, kterou od počátku března okupují Rusové. K této operaci Ukrajinci podle Rogova nachystali desítky obrněných člunů a více než 700 příslušníků speciálních jednotek.

Reklama

Výběr článků

Načítám