Hlavní obsah

Rusko na Ukrajině soustředí ofenzivu na šest měst

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Největší boje mezi ukrajinskými obránci a ruskou invazní armádou se odehrávají u ukrajinského města Bachmut, uvedlo britské ministerstvo obrany, které očekává také novou ofenzivu u Vuhledaru. Podle ukrajinského generálního štábu se agresor soustředí také na ofenzivy na Kupjansk, Lyman, Avdijivku a Šachtarsk na východě země.

Vuhledar je pod permanentním ostřelovánímVideo: AP

 
Článek

Bachmut se v posledních 48 hodinách stal podle britské rozvědky centrem největších bojů.

Ukrajinským jednotkám se zatím daří udržovat zásobovací cesty, a to i přes fakt, že se ruským jednotkám podařilo v posledních šesti týdnech město obklíčit.

Silnému ostřelování čelí také Vuhledar v Doněcké oblasti. Rusové se zde podle britské rozvědky pokusí o další ofenzivu, ačkoli předchozí operace na konci loňského roku a na začátku letošního února byly nákladné a neúspěšné.

Invaze. Má Rusko na Ukrajině plán B?

Válka na Ukrajině

Ofenzivní snažení Ruska u Vuhledaru má na starosti jižní vojenský okruh vedený velitelem Rustamem Muradovem. Ten chce odčinit předchozí neúspěchy, po kterých se ocitl pod tvrdou kritikou ze strany ruské nacionalistické scény.

Britové ale poznamenali, že Muradov zřejmě nedisponuje tak údernou silou, aby mohl u Vuhledaru dosáhnout úspěchů.

Ukrajinský generální štáb v pravidelné ranní svodce dodal, že kromě těchto dvou měst se Rusko soustředí na ofenzivy směrem na Kupjansk, Lyman, Avdijivku a Šachtarsk. Za uplynulý den prý ukrajinské síly odrazily asi 90 nepřátelských útoků v těchto oblastech.

Na Putinově projevu se neukázala řada klíčových postav, všímají si v Rusku

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám