Hlavní obsah

Rusko může připojit záporožskou jadernou elektrárnu do své sítě, varuje ISW

– Washington

Ruské úřady by mohly stanovit podmínky pro okamžité připojení záporožské jaderné elektrárny k ruské rozvodné síti, varoval Institut pro studium války (ISW). Podle něj tomu nasvědčuje několik ruských kroků naznačujících, že se o to Moskva pokusí.

Foto: Reuters

Záporožská jaderná elektrárna

Článek

Mezinárodní agentura pro atomovou energii ve čtvrtek uvedla, že ostřelování poškodilo elektrická vedení vysokého napětí 750 kV a 330 kV přivádějící proud do elektrárny jen den poté, co Ukrajinci začali s odstavením dvou reaktorů. Vedení bylo poškozeno při ostřelování ve vzdálenosti 50 až 60 km od elektrárny na území pod ukrajinskou kontrolou.

Rusko by toho mohlo využít k tomu, aby převedlo elektrárnu pod svou správu, protože jen ono může garantovat zajištění dodávek proudu do elektrárny, aby se mohly chladit reaktory a obyvatelé nedalekého Enerhodaru nebyli bez tepla.

Po přerušení dodávek se okamžitě automaticky spustily naftové generátory v areálu elektrárny, ale ty mají zásoby topného oleje jen na dva týdny. ISW varuje, že by Rusko mohlo této dvoutýdenní lhůty využít pro připojení elektrárny na vlastní rozvodnou síť.

ISW také upozornil na výrok tajemníka ruské bezpečnostní rady Nikolaje Patruševa, který ve čtvrtek oznámil, že Rusko předešlo ukrajinskému teroristickému útoku v záporožské elektrárně, a mohl tak vykreslit Rusko jako jedinou zemi, které může elektrárnu bezpečně provozovat.

Ukrajina na zkoušku dovezla elektřinu ze Slovenska

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám