Hlavní obsah

Do ruské armády vstoupí denně tisíc lidí. Potřebují prý uživit rodinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jako východisko z ekonomických problémů vnímají mnozí Rusové vstup do armády. Podle šéfa ukrajinské vojenské rozvědky Vadyma Skibického se k ruským ozbrojeným silám přidá asi tisícovka lidí denně. Důvodem jsou peníze, a to především pro obyvatele chudších ruských regionů, vysvětlil. Podle průzkumu téměř polovina Rusů tvrdí, že jejich příjmy nepokryjí základní výdaje, ceny v zemi rychle rostou.

Foto: Profimedia.cz

Ruská hlídka na přístupové cestě k frontové linii na Ukrajině. (leden 2024)

Článek

„Denně do řad ruských ozbrojených sil vstupuje zhruba 1000 až 1100 lidí,“ sdělil Skibickyj. „Řekněme to tak, v Rusku pokračuje mobilizace, jenom není tak masová, jako tomu bylo od října do prosince 2022,“ uvedl podle listu Ukrajinska pravda.

„Současné počty vojáků, kteří do ruské armády dobrovolně vstupují, tedy asi 30 000 měsíčně, stačí spíše k dorovnávání ztrát,“ vysvětlil šéf ukrajinské vojenské rozvědky. Na vytvoření strategických personálních rezerv by podle něj byla potřeba větší mobilizace, tu ale ruský prezident Vladimir Putin kvůli blížícím se volbám hlavy státu nevyhlásí.

Foto: Profimedia.cz

Ruští vojáci na frontové linii na Ukrajině (15. ledna 2024)

Výdělky ruských vojáků, které jsou podle Skibického hlavní motivací pro dobrovolný vstup do armády, závisí na místě nasazení nebo i na tom, zda se jejich jednotka právě účastní bojů.

Ruští vojáci, kteří bojují v přední linii, si podle něj měsíčně přijdou asi na 220 000 až 250 000 rublů (zhruba 56 500 až 64 200 korun). Za každý den bojů totiž podle jeho informací dostávají 8000 rublů (asi 2060 korun) navíc k platu.

S platem nevyjde polovina

Průměrná měsíční nominální mzda, kterou Rusové pobírají, činila podle ruského statistického úřadu loni v pololetí 71 419 rublů (přes 17 500 Kč). To, že jejich mzda nepokryje základní výdaje, uvedlo podle agentury Reuters 45 procent respondentů průzkumu ruské agentury Headhunter. Více než polovina z nich přitom tvrdila, že jim měsíčně chybí nejméně 20 000 rublů (zhruba 4900 Kč).

Dalších 36 procent pak odpovědělo, že vyjdou jen s obtížemi. Na otázku, zda jejich mzda vystačí na pokrytí základních výdajů, a to bez zohlednění příjmů z druhého zaměstnání nebo investic, pak kladně odpověděl pouze jeden z pěti dotázaných. Přitom v roce 2021, tedy před zahájením ruské invaze na Ukrajinu, svou mzdu za dostačující označilo 36 procent respondentů.

Největším problémem jsou v Rusku rostoucí ceny, které se stát před prezidentskými volbami snaží ze všech sil krotit. Centrální banka kvůli tomu v polovině prosince zvýšila základní úrokovou sazbu na 16 procent.

Například cena vajec od začátku roku 2023 vzrostla o 43 procent a Putin se za to během obvyklé výroční tiskové konference v prosinci dokonce omluvil. Deset vajec se prodává zhruba za 120 až 150 rublů, tedy v přepočtu 30 až 37 korun.

Rusko vytvořilo devět záložních pluků pro nasazení na frontě

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám