Hlavní obsah

Rusko ještě nezničilo jediný HIMARS, tvrdí Pentagon

Rusku se nepodařilo zničit ani jeden raketový systém HIMARS od chvíle, kdy je v červnu Ukrajina začala používat. Serveru Politico to sdělil vysoký představitel amerického ministerstva obrany.

Foto: Reuters

Americké salvové raketomety HIMARS

Článek

Žádný zbraňový systém neměl tak velký vliv na boje na Ukrajině jako HIMARS – zejména vzhledem k tomu, že Rusko zjevně není schopno se mu vyrovnat, uvádí Politico.

Podle vysokého úředníka Pentagonu, který si přál zůstat v anonymitě, aby mohl poskytnout upřímné hodnocení války, se Moskvě doposud nepodařilo zničit ani jedno z těchto odpalovacích zařízení (angl. rocket launcher).

Biden slíbil Ukrajině 625 milionů dolarů a další raketomety HIMARS

Amerika

USA předaly Ukrajině celkem 20 těchto vysoce mobilních dělostřeleckých raketových systémů. Ukrajinci dále disponují několika staršími odpalovacími zařízení M270 americké výroby, jež poskytly Británie a Německo.

Představitel Pentagonu, na kterého se Politico odvolává, však dodal, že má-li Ukrajina vytrvat, potřebuje v následujících měsících ještě mnohem více dělostřelectva.

Skutečnost, že se ruským vojákům nedaří odpalovače HIMARS zničit, je pro ně nepochybně velmi frustrující. Jak ale minulý měsíc serveru Insider sdělil expert na pozemní válku, ruský neúspěch je pravděpodobně důsledkem vojenské neschopnosti a zastaralé infrastruktury.

Ukrajina dostala další zbraně, mají ochránit vzdušný prostor

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám