Hlavní obsah

Rusko buduje obranu Krymu. Ukazují to snímky devítikilometrového pásu příkopů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Rusko se začalo připravovat na scénář, ve kterém se Ukrajina pokusí dobýt zpět Krymský poloostrov. Nedaleko Armjansku, který se nachází v severním cípu Krymu, ruské jednotky vytrvale pracují na vybudování obrany. Ve středu ráno o tom informovalo britské ministerstvo obrany, které s odkazem na satelitní snímky zveřejnilo pozice ruských sil.

Foto: Twitter/Britské ministerstvo obrany

Pozice ruské obrany na severním cípu Krymu. Žlutě je vyznačen první příkop, oranžově druhý a přerušovanou čarou komunikační linie.

Článek

V budování obrany pokračují jednotky agresora podle britského ministerstva už několik týdnů. Umisťují je zejména v přístupových cestách k okupovanému Krymu. Armjansk v tomto případě hraje důležitou roli, nedaleko něj se totiž nachází úzký průliv spojující Krym s Chersonskou oblastí.

„Jedná se o dlouhé pásmo obranných příkopů v délce devíti kilometrů, tři a půl kilometru severně od Armjansku na úzkém průlivu,“ popsala britská rozvědka rozmístění ruské obrany. Ke zprávě připojila dva satelitní snímky pořízené 26. května, na kterých vyznačila Rusy vykopané příkopy.

Pečlivě promyšlené překážky

„Tyto pečlivě promyšlené překážky ukazují, že ruské velení považuje ukrajinské síly za schopné v otázce přímého útoku na Krym. Rusko nadále považuje udržení kontroly nad poloostrovem za svou nejvyšší politickou prioritu,“ doplnila rozvědka.

Svědčí o tom mimo jiné úterní vyjádření ruského ministra obrany Sergeje Šojgua, který varoval Západ před použitím svých pokročilejších zbraní (rakety HIMARS a Storm Shadow) na Krymu. Rusko by prý v takovém případě reagovalo okamžitě.

Jedním z cílů protiofenzivy je dobytí Krymu. Může se to povést do konce srpna, míní americký generál

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám