Hlavní obsah

Ruské ztráty jsou teď největší od začátku invaze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ruské síly bojující na Ukrajině v posledních dvou týdnech pravděpodobně registrují nejvyšší ztráty od prvního týdne války, uvádí v nedělním hlášení britské ministerstvo obrany. Odvolává se přitom na čísla generálního štábu ukrajinské armády, jakkoli přiznává, že údaje nedokáže ověřit.

Foto: Reuters

Ukrajina ostřeluje ruské pozice na Donbasu raketami Grad

Článek

Trend, který data ukazují, je však podle Londýna důvěryhodný. O mnoho svých vojáků nadále přichází také Ukrajina, dodává britské ministerstvo.

Kyjev uvádí, že Rusové v posledním týdnu každý den přicházeli v průměru o 824 vojáků. Denní počet mrtvých a zraněných je více než čtyřnásobný proti hodnotám hlášeným loni v červnu a červenci. Vyšší ruské ztráty ukrajinská armáda hlásila pouze v prvních dnech invaze na přelomu loňského února a března.

„Nárůst ruských ztrát je pravděpodobně dán různými faktory včetně nedostatku vycvičeného personálu, koordinace a prostředků podél fronty,“ uvádí britské ministerstvo obrany.

Dobýt východ Ukrajiny nám může trvat dva roky, přiznal Prigožin

Válka na Ukrajině

Uvedené problémy podle něj dokládá vývoj bojů v Doněcké oblasti, konkrétně o město Bachmut a také o obec Vuhledar, kde Rusové podle dostupných záběrů v posledních dnech provedli neúspěšný útok.

Očekávaná ofenziva zřejmě začala

Gubernátoři Luhanské a Doněcké oblasti podle stanice BBC uvádějí, že ruské útoky jsou hlášeny na dalších místech a obávaná ofenziva očekávaná k výročí zahájení invaze (24. února) už patrně začala.

Šéf Wagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin v neděli na Telegramu oznámil dobytí obce Krasna Hora u Bachmutu.

Londýn uvádí, že také Ukrajinci trpí „vysokou mírou oslabování“, čímž jsou myšlena úmrtí a zranění vojáků. Ruští okupanti ani bránící se země své ztráty neoznamují a přesnější údaje z nezávislých zdrojů v tomto směru nejsou k dispozici.

Nejvýše postavený americký generál Mark Milley v listopadu uvedl, že Rusko přišlo o více než 100 tisíc lidí a že počet zraněných a mrtvých na ukrajinské straně je nejspíše podobný. Deník The New York Times (NYT) pak minulý týden s odvoláním na nejmenované západní činitele napsal, že ruské ztráty se blíží 200 tisíc vojáků.

Ruské fiasko u Vuhledaru. Během jediného úderu přišli o kolonu tanků

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám